Galp Energia is een geprivatiseerd Portugees bedrijf dat wereldwijd actief is in de olie- en gasindustrie. Het werd op 22 april 1999 opgericht onder de naam GALP - Petróleos e Gás de Portugal, SGPS, S.A., als combinatie van de oliemaatschappij Petrogal en het gasbedrijf Gás de Portugal. De merknaam "Galp" was al in 1978 gelanceerd door Petrogal. De groep is aanwezig in 11 landen.

Activiteiten

Galp Energia is actief in de ganse keten vanaf de exploratie en het boren naar aardolie tot de distributie van aardgas en van brandstof in tankstations. De groep produceert ook elektriciteit, waaronder die uit windenergie.

In 2016 was de olie- en gasproductie ongeveer 90.000 vaten olie-equivalent per dag.[1] De belangrijkste olievelden van Galp Energia lagen aanvankelijk in Angola waar het sinds 1982 actief is. In 2006 werd het grote Tupi-olieveld voor de Braziliaanse kust ontdekt en in 2016 werd veruit het grootste deel van de olie in Brazilië geproduceerd. In Mozambique participeert het bedrijf in grote offshore-gasvelden, maar deze zijn nog niet in productie genomen. Het bezit twee olieraffinaderijen in Portugal: Sines en Matosinhos. De twee kunnen dagelijks 300.000 vaten olie verwerken. De geraffineerde producten worden verkocht in Portugal en Spanje en ook in Afrika.

Eind 2016 baatte de groep 1435 tankstations uit. De meeste staan in Spanje en Portugal en in diverse Afrikaanse landen heeft het bedrijf 152 verkooppunten.[1] Aardgas wordt betrokken uit Algerije via een pijpleiding en uit Nigeria met tankers, en verkocht aan klanten in Portugal en Spanje. In 2016 werd 7,3 miljard kubieke meter aardgas verkocht.

De voornaamste filialen van de groep zijn:

  • Petróleos de Portugal - Petrogal (aardolie)
  • Gás de Portugal (aardgas)
  • Galp Power (elektriciteit en hernieuwbare energie)
  • Galp Energia, S.A. (ondersteunende diensten).

Aandeelhouders

Galp Energia is een naamloze vennootschap. Ongeveer 60% van de aandelen worden verhandeld op de Euronext Lissabon. De koers wordt verrekend in de PSI-20 beursindex. Per eind 2016 was de grootste aandeelhouder Amorim Energia B.V. met een belang van 33,34%. Amorim Energia is een in Nederland gevestigd bedrijf dat op haar beurt weer voor 55% in handen van de Portugeese Américo Amorim Groep en de overige 45% is van Sonangol, de Angolese staatsoliemaatschappij. Verder is 7% in handen van Parpública die de belangen van de Portugese staat behartigd.[1]