Froukje Maria de Both (Amsterdam, 20 april 1972) is een Nederlands actrice, televisie- en radiopresentatrice en diskjockey.

Loopbaan

De Both speelde vanaf 1997 de rol van Mariëtte in Goudkust. Ze werd in 1999 verkozen tot 'TVBabe of the Year'. In december 2001 en juni 2002 verscheen ze in de Playboy.

In 2001 acteerde ze ook in Costa! als Agnetha, de vriendin van Frida, en speelde ze ook mee in de wintervariant: Pista!. Vanaf mei 2002 presenteerde ze op vrijdagavond samen met Niels Hoogland het radioprogramma Niels & Froukje op Radio 538. In maart 2005 werd haar contract hier met drie jaar verlengd, de eerste keer dat een vrouwelijke diskjockey een langdurig contract bij een commerciële radiozender kreeg.[1] In deze maand begon ze tevens met een nieuw radioprogramma: D'r uit met Froukje en Jens. Dit programma, dat ze met Jens Timmermans presenteerde, werd zondagsochtends van 8 tot 12 uur uitgezonden. Het vroege uitzendtijdstip bleek lastig voor De Both, waardoor ze besloot uit het programma te stappen. Vanaf januari 2006 presenteert Timmermans het programma alleen.[1]

De Both presenteerde vanaf de zomer tot eind oktober 2005 bij Talpa het dagelijkse programma Thuis. Het programma werd stopgezet vanwege tegenvallende kijkcijfers. In 2006 deed De Both mee aan het televisieprogramma Dancing on Ice op RTL 4, waarin ze samen met haar schaatspartner Vitali Baranov meedeed in de strijd. Ze werd uitgeschakeld in de finale.

In het voorjaar van 2007 werd het programma Wie wordt de man van Froukje? uitgezonden op RTL 4, waarin De Both op zoek ging naar de man van haar dromen. Martijn Krabbé presenteerde het programma. Uiteindelijk kreeg De Both geen relatie met de winnende man van het programma, Alexander. In oktober 2007 won De Both tweemaal de prijs 'het lelijk ding' voor slechtste presentatrice, een verkiezing georganiseerd door Veronica. Ze won de prijzen voor slechtste radioprogramma en slechtste radiopresentatrice.

In 2007 is De Both presentatrice van de voor- en nabeschouwing van RTL GP, het programma dat verslag doet van de Formule 1. Sinds de herfst van 2008 presenteert ze samen met Sybrand Niessen het televisieprogramma TV Makelaar. Omdat Sybrand naar een andere zender is gegaan, heeft Tim Immers het van hem overgenomen. Vanaf 2011 presenteert ze dit programma met Lieke van Lexmond. In 2012 was De Both nog steeds een vast gezicht op RTL 4 en presenteerde ze naast TV Makelaar ook Ik kom bij je eten en viel ze in bij RTL Boulevard. Ook nam ze in 2014 voor één seizoen de presentatie van RTL Woonmagazine over van Nicolette van Dam die met zwangerschapsverlof was.

In het seizoen van 2015-2016 presenteerde De Both het programma Eigen Huis & Tuin bij RTL 4. Ook presenteert ze sinds 2015 het programma TV Makelaar: Mission Immpossible, tegenwoordig afwisselend met Evelyn Struik. Ook presenteerde ze programma's als Extreem Jaloers (2015), Gênante Tanden (2016) Ben Ik Te Min? (2017). Sinds najaar 2017 is De Both de vaste presentatrice van het programma RTL Woonmagazine. Sinds de zomer van 2018 is de Both weer af en toe te zien als presentatrice of co-presentatrice in RTL Boulevard.

De Both woonde tot 2012 samen en heeft uit die relatie een dochter. Op 9 juni 2012 werd bekend dat Froukje ging stoppen met haar programma op Radio 538. Ze moest weg omdat ze niet meer in de nieuwe programmering zou passen. Van 2012 tot 2018 had ze een relatie met dj Niek van der Bruggen.[2]

De Both was in 2019 te zien als een van de deelnemers van het vierde seizoen van het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje[3] In 2020 presenteerde ze het programma Goede tijden, zomer tijden waarin ze met oude en huidige acteurs of actrices over de RTL 4-soap Goede tijden, slechte tijden bijpraten over wat er geweest is en wat er gaat komen.[4]

Sinds 31 augustus 2020 presenteert De Both het vernieuwde Eigen Huis & Tuin, onder de naam Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven!.[5]

Filmografie

Filmografie
Jaar Titel Rol Opmerkingen
Films als actrice
2001 Soul Assassin gastrol als bankbediende
2003 Pista! Agneta
2008 Kung Fu Panda Viper (geanimeerde slang)
Televisie als actrice
1997-2001 Goudkust Mariëtte Zoomers (#2)
2001-2004 Costa! Agneta
2004-2005 Missie Warmoesstraat Suzanne Kaufman
Televisie als actrice (gastrollen)
1995 Baantjer Aflevering: De Cock en de moord in de galerie
1996 SamSam
1997 Goede tijden, slechte tijden Model Veronique Bussemaker Aflevering 1238 & 1239
1999
2000 Het Grote Sinterklaasverhaal Politie-agent
2001
2002 Schiet mij maar lek
2005 Hotnews.nl
2008 Voetbalvrouwen Zichzelf
2010 Kinderen geen bezwaar Zichzelf
Televisie als presentatrice
2000 Net5
2003 Yorin
2003-2004 Yorin
2005 Thuis Talpa
2006 The best of Boobytrap RTL 5
2007-2008 RTL GP: Formule 1 RTL 7
2007 Wie wordt de man van Froukje? RTL 4
2007-2013 TV Makelaar RTL 4
2008 Nederland Vertrekt RTL 4
2009-2012 Ik kom bij je eten RTL 4
2010-2011 10 jaar jonger in 10 dagen RTL 4
2012 Love in the Wild RTL 5
2012-2015 & 2018-2019 RTL Boulevard RTL 4 vervangende presentatrice / co-presentatrice
2012-2015 RTL Boulevard RTL 4 vervangende entertainmentdeskundige
2014-2015 De Grote Improvisatieshow RTL 4
2014 & 2017-2018 RTL Woonmagazine RTL 4 2014 als vervangster voor Nicolette van Dam
2015-2017 TV Makelaar: Mission Impossible RTL 4
2015 RTL 4
2015-2016 Eigen Huis & Tuin RTL 4
2015 RTL 4
2016 RTL 4
2017 RTL 4 Voice-over presentatie
2017 RTL 4
2020 Videoland
2020 Goede tijden, zomer tijden RTL Boulevard/Videoland
2020-heden Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven RTL 4
2020 Free Love Paradise VTM 2 Geannuleerd voor RTL 5/Videoland

Overige

  • (2001) (was een van de drie Angels in dit Yorin-programma van zanger/presentator Gordon)
  • (2002) (hier deed ze aan mee om haar racelicentie te halen)
  • (2003-2004) (multimediasoap)
  • (2006 en 2012) (programma op internet, kijken of ze haar eigen site kan bouwen)
  • Dancing on Ice (2006) (Kunstschaatsen)

Musical/theater

  • . Rol: Melanie (2004-2005)
  • GTST: Live Rol: Presentatrice (2011)

Radio

Radio 538:

Zenders

Jaar Medium
2000 - 2001 Net5
2003 - 2004 Yorin
2005 - 2006 Talpa
2006, 2012 RTL 5
2006 - heden RTL 4
2007 - 2008 RTL 7

Externe link