Fox Sports Eredivisie (eigen schrijfwijze FOX Sports Eredivisie) is een Nederlands digitaal televisiekanaal dat sinds 29 augustus 2008 live voetbalwedstrijden uitzendt. De zender is onderdeel van Eredivisie Media & Marketing CV en telt drie kanalen. Tot het seizoen 2013-2014 was deze entiteit in handen van de eredivisieclubs zelf met Endemol als minderheidspartner, omdat geen enkele landelijke aanbieder het bedrag bood dat deze clubs wilden ontvangen. Vanaf het seizoen 2013-2014 is Eredivisie Media & Marketing CV voor 51% in handen van 21st Century Fox van Rupert Murdoch (via Fox Networks Group Benelux), die van het kanaal een grote zender wil maken en hierna meteen de rechten kocht van de Engelse Premier League. Per 20 maart 2019 is 21st Century Fox verkocht aan The Walt Disney Company. Tot 1 augustus 2013 heette de zender Eredivisie Live en telde het vier kanalen in HD-kwaliteit.

Eredivisie Media & Marketing CV beschikt ook over een open kanaal, Fox. Vanaf 17 augustus 2013 zijn de betaalzenders gesplitst in drie kanalen Fox Sports Eredivisie en drie kanalen Fox Sports International. Ook in de nieuwe constructie met de Fox Sports-kanalen blijft de entiteit Eredivisie Media & Marketing CV de eigenaar, waar 21st Century Fox 51 % van in handen heeft.

De kanalen worden doorgegeven via Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta, Glashart Media en Canal Digitaal en daarvoor dient een abonnement genomen te worden boven op een digitaal pakket. De prijs voor een abonnement varieert per aanbieder, maar lag in 2020 tussen de € 7,50 en € 17,95 per maand.

In het speelschema van de Eredivisie worden nooit meer dan drie duels op één tijdstip gespeeld, met uitzondering van de laatste twee speelrondes, waarbij alle wedstrijden tegelijk plaatsvinden.

Competities 2020/2021

Vlag van Nederland Eredivisie (mannen) Alle wedstrijden live
Vlag van Nederland Eredivisie (vrouwen) Eén losse live wedstrijd & samenvattingen online
Vlag van Nederland Keuken Kampioen Divisie Alle wedstrijden live tijdens periode 1; Schakelprogramma & één live wedstrijd op vrijdag & eventueel één op maandag in de overige periodes
Vlag van Nederland Tweede Divisie Eén losse live wedstrijd & samenvattingen op zondag
Vlag van Nederland TOTO KNVB Beker
Vlag van Nederland TOTO KNVB Beker vrouwen Alleen finale
Vlag van Europa UEFA Europa League (schakelprogramma en Nederlandse clubs)
Vlag van Nederland Interlands Jong Oranje

Programma's

Voetbal op vrijdag
Op vrijdag is er een schakelprogramma op Fox Sports 1 met voornamelijk de wedstrijdbeelden van de Keuken Kampioen Divisie en de hoogtepunten van de Eredivisie en de Bundesliga. Aansluitend worden alle gespeelde wedstrijden van de vrijdagavond samengevat.
De aftrap
Een programma op vrijdagavond op Fox Sports 2 met een live Eredivisiewedstrijd van 20.00 uur met de voor- en nabeschouwingen.
De Eretribune
Een talkshow op zaterdagavond op Fox Sports 1 of 2 gepresenteerd door Jan Joost van Gangelen en . Er is een live band, er zijn twee vaste analytici, een voetbalpersoonlijkheid of een gast die niet uit de voetbalwereld komt. De Eredivisiewedstrijd van 20.00 uur of twee Eredivisiewedstrijden van 18.45 en 21.00 uur wordt tijdens dit programma live uitgezonden. Tussendoor worden er extra uitzendingen van Fox Sports Vandaag uitgezonden.
Eredivisie op zaterdag
Twee live wedstrijden achter elkaar met voor- en nabeschouwingen vanuit het stadion op Fox Sports 1 of 2. Op Fox Sports 3 is er één live wedstrijd met voor- en nabeschouwingen of in plaats daarvan het aftellen naar de live wedstrijden en na afloop de interviews en persconferentie.
Goedemorgen Eredivisie
Iedere zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op Fox Sports 1 en 2 kijkt samen met Hans Kraay jr. en de hoofdrolspelers uit de voetbalwereld terug op de wedstrijden van vrijdag en zaterdag en vooral ook vooruit naar de duels van zondag. Fresia Cousiño Arias doet daarnaast verslag vanuit het stadion van de wedstrijd die om 12.15 uur begint.
Goedemorgen Oranje
Tijdens de interlandperiode op zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op Fox Sports 1 en 2 kijkt samen met Hans Kraay jr. en de hoofdrolspelers uit de voetbalwereld terug en vooruit op de wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal.
Eredivisie op zondag
De Eredivisiewedstrijd van 12.15 en 14.30 uur worden live achter elkaar met voor- en nabeschouwingen op Fox Sports 2 uitgezonden. Op Fox Sports 1 is er een live Eredivisiewedstrijd van 14.30, 16.45 (en 20.00) uur met voor- en nabeschouwingen te zien en op Fox Sports 3 is er eventueel een ander live Eredivisiewedstrijd van 14.30 uur met voor- en nabeschouwingen te zien of steeds na afloop van een live wedstrijd op Fox Sports 1/2 de interviews en persconferentie te zien.
Dit was het weekend
Analytische round-up van de afgelopen speelronde in de Eredivisie op Fox Sports 1.
FOX Sports Vandaag
In FOX Sports Vandaag wordt dagelijks om 19.30 en 23.00 uur het belangrijkste (inter)nationale sportnieuws doorgenomen. Op zaterdag en zondag zijn er extra/lange edities.
Tien jaar terug
Een wekelijks programma waarin het seizoen van Eredivisie 2010/11 wordt teruggeblikt aan de hand van samenvattingen en interviews.
Voetbalpraat
Een maximaal uur durende praatprogramma op maandag tot en met donderdag (wordt niet uitgezonden als er beker-/Europa League wedstrijden zijn) waarin vier presentatoren, analisten, commentatoren en journalisten napraten over de afgelopen voetbaldag(en). Daarnaast worden er actuele voetbalonderwerpen ter discussie gesteld.
Club TV
Feyenoord heeft 3x per week en Ajax en PSV hebben 2x per week een clubuitzending. AZ, FC Groningen, sc Heerenveen, Heracles Almelo, FC Utrecht en Vitesse hebben 1x per week een clubuitzending.
FOX Sports DOC
Memorabele wedstrijden, legendarische spelers, historische prestaties, succesvolle trainers, spraakmakende affaires; heden en verleden van alle achttien Eredivisieclubs komen aan bod in de documentaireserie FOX Sports DOC.
FOXSports.nl Update
Live het laatste nieuws.
Overige wekelijkse programma's
Onder andere Lekker weekend en Top 25 doelpunten.

Voor een volledige lijst van medewerkers, zie Fox Sports (Nederland).

Wedstrijden op internet

Alle digitale televisieklanten met een Fox Sports abonnement kunnen gratis een Fox Sports GO koppelen met hun eigen Fox Sports account op internet. Met de Fox Sports GO is er live toegang tot de Fox Sports kanalen. Ook is er toegang tot de extra Fox Sports kanalen (indien beschikbaar). Hierin kunnen de klanten de wedstrijden op internet live bekijken. Ook is er toegang tot de programma's die uitgezonden waren op Fox Sports en de gemaakte doelpunten en samenvattingen van de wedstrijden uit alle competities (afhankelijk van de Eredivisie of de internationale pakket). De Fox Sports GO is mogelijk op Windows, macOS, diverse tablets, Smartphone, via 3G, 4G of wifi, met de Fox Sports App en via de Samsung of Philips Smart TV.

Voor digitale televisieklanten zonder Fox Sports Eredivisie, kan er een dagpas besteld worden bij hun eigen digitale TV aanbieder. Er moet voor elke wedstrijd een bedrag betaald worden. Na betaling kan de klant deze wedstrijd op televisie inclusief commentaar bekijken. Dit is ook een handige oplossing als een klant wel digitale televisie heeft, maar slechts af en toe een wedstrijd live wilt zien. Op deze manier hoeft een klant dan niet meteen een heel abonnement te nemen. Er hoeft dan alleen de wedstrijden gekocht worden die een klant wilt zien.

Externe link