Flipper is de naam van een aantal films en een televisieserie over de gelijknamige dolfijn.

De eerste film over Flipper verscheen in 1963. Deze film was een groot succes en al een jaar later kreeg Flipper een televisieserie. Daarin beleeft de dolfijn allerlei avonturen met de zoons (Buddy en Sandy) van Porter Ricks, de opzichter van een natuurreservaat (een bekend patroon van reddingen in gevaar, vangen van boeven en dergelijke).

Foto van Brian Kelly (Porter Ricks), Luke Halpin (Sandy) en Tommy Norden (Buddy) ter promotie van Flipper

De televisieserie liep van 1964 tot 1968 en is nog vele malen herhaald. De rol van Flipper werd vertolkt door zeven tuimelaars, waarvan Suzy en Cathy de bekendste waren. In 1997 stierf Bebe, de laatste der tuimelaars die de rol van Flipper in de originele serie speelden, op 41-jarige leeftijd in het zee-aquarium van Miami.

Het succes van de film en de televisieserie zorgde voor een grote belangstelling voor dolfijnen. Verschillende dolfinaria werden in deze tijd gesticht, waaronder het Dolfinarium Harderwijk (1965) en het Boudewijn Seapark in Brugge.

In 1996 verscheen nog een film over Flipper; een remake van de film uit 1963.

In 2009 verscheen de Oscar-winnende documentaire 'The Cove', met voormalig trainer van de Flipper-dolfijnen Ric O’Barry in de hoofdrol. The Cove maakte de dolfijnenslachtingen in Japan wereldwijd bekend. O’Barry was een van de eerste dolfijnentrainers ter wereld. Het keerpunt in O'Barry's carrière was het moment dat een van de dolfijnen die Flipper speelde, Kathy, volgens O’Barry mogelijk zelfmoord pleegde. Nadien zet hij zich met “Ric O’Barry’s Dolphin Project” samen met burgers en dierenbelangenorganisaties wereldwijd in tegen gevangenschap in dolfinaria, en de drijfjacht op van dolfijnen voor dolfinaria in Japan.[1]

Zie ook

  • Flipper (film uit 1963)
  • vervolgfilm uit 1964)
  • (vervolgserie 1995-2000)
  • Flipper (film uit 1996)
  • The Cove (film) (documentairefilm uit 2009 door Flipper-trainer Ric O'Barry)

Externe links