Eric Goens (Nieuwpoort, 21 april 1969) is een Belgisch journalist en reportagemaker.

Levensloop

Goens studeerde politieke wetenschappen aan het Institut d'études politiques in Parijs en journalistiek aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg.

Als journalist startte hij bij De Morgen en ging vervolgens aan de slag bij Panorama/De Post. Van 1991 tot 2001 was hij sportverslaggever bij betaalzender Canal Plus, waar hij instond voor het commentaar bij de rechtstreekse verslaggeving van NBA-wedstrijden. Daarnaast was hij actief als journalist bij eerst Humo en nadien Bonanza.

In april 2001 werd hij samen met hoofdredacteur van de VTM-nieuwsmagazines.[1] Aanvankelijk leidde hij Telefacts, maar later ook programma's als , en Royalty. In 2003 werd hij samen met Stef Wauters hoofdredacteur van de VTM-nieuwsdienst[2][3], een functie die hij uitoefende tot hij in 2005 Klaus Van Isacker opvolgde als directeur informatie bij de commerciële televisiezender. In april 2011 werd hij in deze hoedanigheid opgevolgd door Nicholas Lataire.[4][5] Daarna werkte hij één jaar voor Woestijnvis.[6]

Hij werd na 2011 zaakvoerder van het productiehuis Het Nieuwshuis, verantwoordelijk voor reportageprogramma's als Kroost (VIER), Het Huis (later Die Huis) (Eén), Molenbeek[7] (Eén) Niveau 4[8] (VIER), Onze dochter heet Delphine (VIER/RTL) en Bargoens (Eén). Sinds 29 maart 2019 presenteert hij op Play Sports van Telenet Kantine, hierin ontvangt hij elke week een voetbalgast waarmee hij een uitgebreid gesprek zal hebben.[9] In 2020 maakte hij op VTM het dagelijkse programma 'De Zomer Van', waarin 18 bekende Vlamingen gevolgd werden tijdens de coronacrisis. Bij de start van de Vlaamse streamingsdienst Streamz lanceerde Het NieuwsHuis de 8-delige docu-reeks 'Dimitri Vegas & Like Mike'.

Varia

  • In 2015 werd Goens onderscheiden met de tweejaarlijkse Sabam-award voor het documentaire-programma 'Kroost'.
  • In 2016 werd Goens genomineerd voor de Prix d'Europe, voor de 4-delige documentaire-reeks 'Molenbeek'
  • In 2017 werd Goens benoemd tot ereburger van Koksijde.[10]
Voorganger:
?
Hoofdredacteur van de VTM-nieuwsdienst
i.s.m. Stef Wauters
2003 - 2005
Opvolger:
Stef Wauters
Voorganger:
Klaus Van Isacker
Directeur informatie van VTM
2005 - 2011
Opvolger:
Nicholas Lataire