Eric Corton (Oosterbeek, 11 januari 1969) is een Nederlandse zanger, acteur, presentator en diskjockey.

Biografie

Carrière

Corton speelde en zong voor diverse bandjes, waaronder het inmiddels opgeheven en . Hij werd opgeleid aan de Toneelschool en werkte bij verschillende theatergezelschappen, waaronder Purper.

Veronica

In 1995 was Corton te zien in de Veronica-serie . Op de set van die serie ontmoette Corton zijn vrouw, actrice Diana Sno. Eind jaren 90 presenteerde Corton voor Veronica het muziekprogramma .

In 2002 en 2003 was hij commentator bij Robot Wars: The Dutch Battles, een variant van de Engelse televisie-spelshow Robot Wars.

3FM

In 2005 begon hij voor omroep BNN, waar hij onder meer de voice-over van Try Before You Die is en op 3FM That's Live presenteerde. Op televisie was hij in 2006 te zien in het BNN-programma Kannibalen. Vanaf 2008 presenteerde Corton vier avonden per week voor de VPRO op 3FM het programma 3VOOR12RADIO; daarnaast bleef hij ook werkzaam bij de BNN, onder meer bij BNN Today. Verder was hij de vaste stem in de reclames van Super de Boer. Sinds 1 maart 2009 vormt hij samen met Annemieke Schollaardt het voice-overduo op 3FM.

Op 14 januari 2011 ontving hij de Pop Media Prijs. De jury betitelde hem als een "muzikant, dj, programmamaker, tv-presentator en boven alles een voorvechter van alternatieve muziek - ook muziek die je op een zender als 3FM niet vaak hoort" en roemde hem om zijn "sterke betrokkenheid met muzikanten, die zich hoor- en zichtbaar bij hem op hun gemak voelen" en zijn "brede smaak, en zijn grote hart voor bands van Nederlandse bodem".[1]

Sinds 26 mei 2011 is Corton geen presentator van 3VOOR12RADIO meer omdat hij meer tijd wilde gaan besteden aan zijn gezin; bij 3VOOR12RADIO is hij door Roosmarijn Reijmer opgevolgd. Niettemin blijft hij 'de stem van het station' Hij spreekt bijvoorbeeld uuropeners in. In het eerste uur van het programma Ekstra Weekend is er altijd een uuropener van ca. 2 minuten waarin Corton altijd iets meemaakt. De ene keer zit hij vast in een draaideur bij het inspreekhok, de andere keer stort het hele gebouw in. Op zaterdagavond presenteert Corton van 18:00 tot 20:00 That's Live voor BNN.In december 2014 presenteerde Corton zijn laatste uitzending van That's Live voor 3FM. Hij is bij dat laatste programma opgevolgd door Frank van der Lende.

NPO Radio 1

Op 13 augustus 2013 presenteerde hij op Radio 1 voor het eerst een uitzending van Met het Oog op Morgen en van maart 2015 tot en met 3 januari 2017 was Corton vaste presentator van de dinsdagse uitzending van Het Oog. Hij beëindigde zijn werk voor het Oog omdat, zoals hij in zijn laatste uitzending zei, zijn journalistieke hart elders ligt.

In september 2015 volgde Corton Felix Meurders op als medepresentator van De Nieuws BV naast Willemijn Veenhoven, het werkdagelijkse actualiteitenprogramma op NPO Radio 1. In augustus 2016 stopte hij bij dit programma als vaste presentator, maar hij blijft wel actief als invaller bij de De Nieuws BV.

KINK

Sinds 1 januari 2021 is Corton werkzaam als dj bij KINK. Op vrijdagmiddag presenteert hij met Michiel Veenstra tussen 16:00 en 18:00 het programma Vrijdag Corvee, en op zaterdag en zondag presenteert hij tussen 12:00 en 14:00 het solo-programma Corton op KINK.[2]

Televisiecarrière

In 2007 presenteerde Corton voor de VPRO het autoprogramma De Garage. In 2017 presenteerde hij bovendien, vanwege afwezigheid van Matthijs van Nieuwkerk, voor de NTR.

Corton speelde de rol van John de Weerdt in seizoen 2, 3 en 4 van de serie Penoza bij de KRO.

Andere activiteiten

Eric Corton is ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis. Hij bezoekt diverse landen in Afrika en vraagt zodoende aandacht voor de zogenaamde stille rampen (malaria, weeskinderen van aidsouders). Hiervoor maakt hij reportages in het kader van de actie Serious Request, die in december plaatsvindt. Ook sloot hij als eenmalig buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand een huwelijk als onderdeel van de actie 3FM Serious Request in 2007.[3]

Alleen in 2015 heeft hij dit niet gedaan, omdat hij het hiervoor te druk had. Paul Rabbering en Wijnand Speelman hebben hem daarom dat jaar vervangen. In 2018 en 2019 was Corton de verteller tijdens de Bridge to Liberation Experience in Arnhem.

Privé

Eric Corton is getrouwd met Diana Sno met wie hij twee kinderen heeft.

Trivia

Eric Corton is sinds 1 september 2016 gestopt met het drinken van alcohol. Hij is sindsdien geheelonthouder.

Filmografie

Films

Televisieseries

Externe links

Zie de categorie Eric Corton van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.