De Europese weg 19 of E19 is een Europese weg die loopt van Amsterdam naar Parijs. Het is een belangrijke noord-zuidverbinding, die in de zomer vaak door Nederlandse en Belgische vakantiegangers wordt gebruikt.

In België volgt de E19 de A1 tot de Ring van Antwerpen, en van Antwerpen tot de Brusselse Ring. Via de A7 loopt de weg dan door naar Frankrijk.

Vroeger werd deze Europese weg aangeduid met nummer 10 (E10). Enkele toponiemen zijn nog afgeleid van deze oude naam, bijvoorbeeld de E10-plas in Brasschaat/Schoten.

Tussen Moerdijk en Antwerpen loopt de hogesnelheidsspoorlijn HSL-zuid/HSL 4 parallel aan deze weg. Tussen Bergen en Valenciennes werd de snelweg aangelegd over het tracé van het gedempte Kanaal Bergen-Condé.

Algemeen

De Europese weg 19 is een Klasse A Noord-Zuid-verbindingsweg en verbindt het Nederlandse Amsterdam met het Franse Parijs. De route is door de UNECE als volgt vastgelegd:[1]

Nederland

België

Frankrijk

Traject

Nederland

De E19 begint op de Ring A10 Amsterdam op knooppunt Amstel, en loopt na de A10 zuidwestelijk over de A4 tot aan Den Haag, waarna de A13 naar Rotterdam gevolgd wordt, om na de Ring Rotterdam/A20/A16 over Breda naar het zuiden te gaan naar België, richting Antwerpen.

België

In België volgt de E19 de A1 vanaf de Nederlandse grens, die tijdens de route naar Brussel kortstondig wordt onderbroken door de Ring Antwerpen. Eenmaal bij Brussel wordt loopt de route over de Grote Ring rond Brussel en vanaf daar over de A7 naar Frankrijk.

Frankrijk

In Frankrijk komt de weg de noordgrens over bij de plaats Crespin, en loopt vanaf daar over de A2 en later de A1 naar het eindpunt bij de Porte de la Chapelle op de Boulevard Périphérique, de binnenring van Parijs.

Nationale wegnummers

Nederland
A10 Ringweg Amsterdam
A4 Amsterdam - Den Haag
A13 Den Haag - Rotterdam
A20 Ringweg Rotterdam
A16 Rotterdam - België
België
A1 Nederland - Antwerpen
R1 Ringweg Antwerpen
A1 Antwerpen - Brussel
R0 Ringweg Brussel
A7 Brussel - Frankrijk
Frankrijk
A2 België - Combles
A1 Combles - Parijs

Kaarten

Aansluitingen op andere Europese wegen

Tijdens de route komt de E19 de volgende Europese wegen tegen:

 
Zie de categorie E19 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.