Zie artikel Dit artikel gaat over het programma. Voor de presentator, zie Phil McGraw.

Dr. Phil is een Amerikaans praatprogramma, gepresenteerd door Phil McGraw. In zijn praatprogramma geeft hij gasten advies over hun problemen of levensstijl. Dankzij zijn jarenlange ervaring als psycholoog heeft McGraw voor vrijwel alle relationele problemen een advies. Het programma begon op 16 september 2002, nadat hij enkele jaren een succesvolle column had in The Oprah Winfrey Show.

Het programma wordt opgenomen in Studio 29 van Paramount Pictures, Hollywood en wordt in meer dan 20 landen uitgezonden, waaronder België, het Verenigd Koninkrijk, Mexico en Nederland. In Nederland was het programma tot 28 maart 2017 te zien op RTL 4. Sinds 1 januari 2018 is het programma terug op RTL 5.

Format

In het programma geeft McGraw advies over verschillende onderwerpen, van financiële problemen en omgaan met handicaps, tot verslavingen en kinderen met een gedragsstoornis. Gasten zijn meestal te gast in de studio. Soms wordt een aflevering op locatie opgenomen, zoals in een gevangenis of kliniek.

Kritiek

Verschillende psychologen bekritiseren dan ook McGraws adviezen en methodes. Adviezen werden eerder 'simplistisch' en 'ineffectief' genoemd. De Amerikaanse instantie 'National Alliance on Mental Ilness' noemde McGraws methode in een aflevering 'onethisch' en 'ongelooflijk onverantwoordelijk'.

Trivia

  • McGraws vrouw, Robin, zit altijd in het publiek tijdens de uitzendingen. Aan het eind van elke aflevering loopt hij met haar de studio uit.