Disney Festival was een Nederlandstalige tekenfilmblok dat vanaf 9 januari 1995[1] werd uitgezonden door BRT/Ketnet. Voorheen werden de Disney-programma's op VTM uitgezonden in het Engels.

Geschiedenis

Disney Festival begon steeds met een tekenfilm uit de jaren '80, '90 of '00 en eindigde vervolgens met een klassiek Walt Disney-filmpje. Het beginliedje van het programma komt overeen met het Amerikaanse programma The Disney Afternoon. Sinds 2003 werd de oude intro geregeld afgewisseld met een nieuwe clip gemaakt door het Franse bedrijf Gédéon. Deze nieuwe intro was een mengeling van oude Disney Channel-leaders van 1999 tot 2003. Ze wordt nog steeds gebruikt in Zweden tijdens Disneydags op SVT Barnkanalen en in IJsland tijdens Disneystundin op RÚV.

Sinds 2006 wordt het programma niet meer beëindigd met een theatraal Walt Disney-filmpje en vanaf september 2008 verdween het Disney Festival. Ketnet bleef nog Disney-programma's uitzenden tot en met 2016.

In Nederland kwamen er sinds 1985 Disney-programma's op de NCRV onder de naam 'Dit is Disney'. Sinds 1989 heette het Disney Parade. In 1993 startte Disney Festival op RTL 4 en dit werd later overgenomen door Kindernet. In 1998 kreeg SBS de blok in handen en sindsdien heet het programma in Nederland Disney Feest. Aan het begin van deze eeuw werd het programma verplaatst naar zusterzender Net5, die het bleef uitzenden tot en met 2012.

Tekenfilms

Hieronder volgt een lijst van tekenfilmseries die bij Disney Festival op BRT/Ketnet te zien waren.

De volgende Disney-programma's werden op Ketnet uitgezonden buiten het Disney Festival.

De volgende Disney-programma's werden uitgezonden op Ketnet na het verdwijnen van het Disney Festival in 2008.

De volgende programma's werden enkel uitgezonden op Net5, maar niet door Ketnet.