Diederik Jekel (Bilthoven, 22 juni 1984) is een Nederlands wetenschapsjournalist, natuurkundige, presentator en schrijver.

Loopbaan

Na de Werkplaats Kindergemeenschap studeerde Jekel aan de Universiteit Twente en behaalde zijn master in Vastestoffysica in 2010. Vanaf dat jaar is hij vaste gast bij wetenschappelijke onderwerpen in De Wereld Draait Door. In 2011 sprak hij op TEDxAmsterdam en werd redacteur van de VPRO-programma's Noorderlicht, Nationale Wetenschapsquiz en Labyrint.

Als presentator begon hij bij De Wereld Leert Door (2013). Later presenteerde hij de Nationale Wetenschapsquiz Junior en onderdelen van Zapplive, Willem Wever en De Kennis van Nu Nieuws. Van 2014 tot en met 2019 was hij een van de vaste gezichten van het programma De Kennis van Nu. Hij vervulde ook de rol van expert in alle afleveringen van Professor Nicolai en Dr. Beckand. In 2014 werd Jekel derde in de grote finale van het tv-programma De Slimste Mens en in 2016 won hij De Nationale IQ Test. In 2017 nam hij deel aan Wie is de Mol?. Hij viel als laatste kandidaat af, vlak voor de finale. In 2018 was hij jurylid bij Een goed stel hersens van RTL 4. Vanaf 2019 is Jekel af en toe te zien als co-host in RTL Boulevard.

Jekel schreef enkele boeken, columns voor Nrc.next en KIJK en was medescenarioschrijver van de speelfilm Homies en . Voor deze scenario's ontving hij een Gouden Pen.

Bibliografie

Trivia

Externe link