Zie artikel Dit artikel gaat over de tekenfilmserie uit begin jaren 90. Voor de tekenfilmserie uit de jaren 50 en 60, zie Hergé's avonturen van Kuifje.

De avonturen van Kuifje is een Franse-Canadese tekenfilmserie gebaseerd op de gelijknamige stripreeks De avonturen van Kuifje van Hergé. Er zijn 39 afleveringen gemaakt, verdeeld over drie seizoenen die van 2 oktober 1991 tot 24 november 1992 voor het eerst op televisie te zien waren. In Nederland werd de televisieserie voor het eerst uitgezonden tussen 11 december 1993 en 11 maart 1995, door de VARA. In 2001 en 2009 werd de serie op dvd uitgebracht en in de jaren 90 op VHS.

Tot de film The Secret of the Unicorn van Steven Spielberg en Peter Jackson uit 2011 was dit de bekendste adaptatie van de stripboeken. In datzelfde jaar werd de tekenfilmserie opnieuw ingesproken door de Vlaamse stemacteurs uit deze film.[1]

Animatieserie

Introfilmpje

De tv-intro en bijbehorende muziek vormen bekende elementen van de serie. Het introfilmpje bevat allerlei fragmenten uit alle albums van de serie. Het begint met een scène uit De zonnetempel, waarin Kuifje uit een rijdende trein springt.

Nelvana

De avonturen van Kuifje werden eind jaren 50, begin jaren 60 al eens tot een televisietekenfilmserie bewerkt: Hergé's avonturen van Kuifje. Deze versie werd slecht ontvangen omdat de animatie goedkoop was en regelmatig van de oorspronkelijke albums afweek. Ook Hergé was er niet over te spreken. Begin jaren 90 werden de avonturen van Kuifje opnieuw verfilmd door Nelvana, in een Frans-Canadese coproductie. De tv-serie bestaat uit afleveringen die alles bij elkaar 50 minuten duren per album en vaak tijdens de tv-uitzendingen in twee delen worden verdeeld. Drie avonturen (zie onder) omvatten één aflevering. Bij het tweede deel van een avontuur en tevens bij avonturen die een vervolg zijn op een eerder avontuur (De Blauwe Lotus, De schat van Scharlaken Rackham, De zonnetempel en Mannen op de maan) begint de aflevering met een korte samenvatting van de eerdere gebeurtenissen. Hierbij zijn beelden uit eerdere afleveringen te zien waarbij de stem van Kuifje in het kort vertelt wat er gebeurd is. Kenmerkend is dat hij deze samenvatting altijd begint met de woorden Het begon allemaal toen...'.

Deze tekenfilmversie werd over het algemeen beter ontvangen dan de eerste versie. De animatie was beter en leunde dichter aan bij de Klare lijn die Hergé hanteerde. Ook werden ditmaal de meeste albums verfilmd en ook met respect voor de originele verhalen. Af en toe werden er kleine details aangepast met het oog op de speelduur of de jeugdige doelgroep.

Opgenomen albums

De reeks verfilmde alle Kuifje-albums, met uitzondering van Kuifje in het land van de Sovjets, Kuifje in Afrika en het onafgewerkte Kuifje en de Alfa-kunst.

Kuifje in Amerika is opgenomen in de reeks, maar kreeg wel een compleet andere verhaallijn in vergelijking met de stripverhalen. Het gangsterverhaal kwam meer op de voorgrond te staan en de scènes bij de Indianen werden compleet weggelaten.

De serie omvat de volgende avonturen:


Stemmen

De stemmen van de diverse personages in de serie werden door de volgende personen ingesproken:


Cameo van Hergé

  • Als eerbetoon is in de serie regelmatig een figurant te zien die eruitziet als Hergé. Hij is bijvoorbeeld te zien in De Zaak Zonnebloem, als Kuifje en Haddock in de menigte staan waar Bianca Castafiore optreedt en als Kuifje en Haddock in Cokes in Voorraad bij Hotel Excelsior vragen waar Generaal Alcazar te vinden is.