The Amazing World of Gumball (ook bekend als Gumball) is een Brits-Amerikaanse absurdistische tekenfilmserie, gemaakt door . Nagesynchroniseerd wordt de serie in Nederland en Vlaanderen sinds 9 november 2011 uitgezonden op Cartoon Network onder de titel De Wonderlijke Wereld van Gumball.

Hoofdpersonages

Familie Watterson

 • Richard Watterson — een lui, dik, roze konijn, vader van Gumball. Hij houdt van veel fantasy en is de man van Nicole. Richard heeft geen baan, hij blijft de hele dag zitten in de zetel.
 • Nicole Watterson — een strenge blauwe kat, moeder van Gumball. Ze is de enige in de familie die een baan heeft, daarnaast werkt ze thuis ook hard.
 • Anais Watterson — een roze konijn, ze is vier en de kleine zus van Gumball en de jongste van het gezin. Ze is de slimste van de familie en ze zoekt altijd iemand om vrienden te worden.
 • Darwin Watterson de Derde — een gewoon visje met benen, hij is tien en hij komt uit een rood busje, maar hij had iets speciaals. Omdat hij Gumball meerdere keren imiteerde kreeg hij een grote band met Gumball. Na een selfie met de familie begon Darwin te praten.
 • Gumball "Tristopher" Watterson — een vriendelijke blauwe kat, die twaalf is en de hoofdpersoon van de show. Beste vriend van Darwin en het (bijna) vriendje van Penny en de aartsvijand van Rob. Zijn originele naam was Zach. Met zijn trouwe vriend Darwin beleeft hij altijd avonturen.

Bijpersonages

Familie Robinson

 • Meneer Gaylord Robinson - een paarse pop die doet denken aan de Muppets. Hij is humeurig en snobistisch. Hij kan Gumball en de rest van de familie Watterson niet uitstaan, omdat hij vindt dat ze arm en ordinair zijn. Hij kan zich geweldig opwinden. Als hij dat doet, springt zijn hoofd open en vliegt het vulsel eruit.
 • Mevrouw Margaret Robinson - zij is net als haar echtgenoot een pop. Ze is ook geen zonnetje in huis en loopt de hele dag binnensmonds te mompelen. Alleen haar echtgenoot en haar zoon schijnen haar te kunnen verstaan. Ze ergert zich voortdurend aan haar echtgenoot en kan hem moeilijk om haar heen verdragen.
 • Rocky Robinson - hij is net als zijn ouders een pop. Alleen is hij harig en oranje van kleur. Ook heeft hij een zonnig humeur en kan hij met iedereen, behalve met juffrouw Simian, goed opschieten. Hij werkt als conciërge op Elmore High, maar fungeert ook als buschauffeur. Zijn ouders zijn niet blij met zijn beroepskeuzes en schamen zich voor zijn lagere intelligentie.


Familie Banaantje

Banaantje Robert "Banaantje Bob" - Hij is de vader van Banana Joe en de echtgenoot van Banana Barbara. Hij is bijna identiek aan de rest van zijn familie, met uitzondering van een grote afneembare snor die zijn mond bedekt.

"Banaantje Barbara" - Ze is de vrouw van banaantje Bob en de moeder van banaantje joe - Banaantje Barbara lijkt niet erg slim en is zich niet bewust van haar omgeving. Er is ook aangetoond dat ze een heel griezelig gedrag heeft. Vroeger was ze bekwaam en slim, maar na een stage bij Chanax Inc. raakte ze zo gestrest dat ze een burn-out kreeg en werd zoals ze nu is. Soms is ze geneigd woorden te letterlijk te nemen.

Banaantje Joshep " Banaantje Joe" - Hij is de clown van de klas van Miss Simian op Elmore Junior High. Hij is een banaan die houdt van grappen. Als hij zijn grappen maakt, denkt hij dat mensen met hem lachen, als ze hem echt uitlachen, helemaal niet.

Obadiah Banaantje is de voorvader van de familie Banaantje die mogelijk mee deed aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Hij liet een kostbare pen na aan zijn betachterkleinzoon.


Familie Fitzgeralds

Patrick Fitzgerald - Patrick Fitzgerald is de vader van Penny en Polly en de man van Patrick. Hij zeer beschermend voor zijn familie, vooral Penny, en heeft een zeer serieuze houding. er wordt onthuld dat de redenering voor overbescherming is te danken aan de vormveranderende vermogens van de familie. Hij geloofde dat de wereld ze als monsters zou zien zonder hun schelpen.Hij ziet Gumball als een onruststoker wanneer hij hem voor het eerst ontmoet, maar na Penny te hebben gered, verwelkomt hij hem, hoewel hij nog steeds regelmatig een reden vindt om Gumball weg te houden van zijn dochter.Hij bezit en werkt bij zijn eigen bouwbedrijf genaamd Fitzgerald Co. Limited.

Judith Fitzgerald - Ze is de moeder van Penny en Polly en is getrouwd met Patrick.

Er is niet veel bekend over haar persoonlijkheid. Ze lijkt echter buitengewoon genereus, omdat ze bereid was Gumball en Darwin grote hoeveelheden geld, haar laarzen, haar ring en zelfs haar nier te geven als ze voelde dat ze hulp nodig hadden. Ze staat ook open voor de relatie met Gumball en Penny.Ze laat een enge kant van haar zien, ze probeert Gumball te bedreigen om Penny terug te laten gaan in haar schelp door een koekje te maken dat lijkt alsof Gumball in tweeën wordt gescheurd.

Penny Fitzgerald - Penny is het vriendinnetje van Gumball. Ze is erg aardig en vriendelijk. Ze komt vaak op voor haar vrienden, wat betekent dat ze een sterk gevoel van integriteit heeft. Ze is ook heel geliefd waarin ze als een van de weinige mensen niet toegeeft aan groepsdruk en opkomt voor Gumball in plaats van hem belachelijk te maken. Ze lijkt ook een behoorlijk onbaatzuchtige en vergevingsgezinde persoon, waar ze bereid was haar relatie met Gumball op te offeren om er zeker van te zijn dat Darwin gelukkig was en zijn eigen problemen het hoofd kon bieden. Ze toonde ook geen woede toen Darwin verschillende pogingen deed om haar relatie met Gumball te saboteren, maar sympathiseerde eerder met hem. Penny is echter ook erg gevoelig, omdat ze gemakkelijk gewond kan raken. waarin Gumball's onbedoelde opdringerige woorden haar aan het huilen maken, en later verpest ze haar cheerleaderprestaties. Een ander kenmerk van haar, omdat ze niets anders dan cynisme heeft nadat ze is misleid door te geloven dat Gumball Carmen opzettelijk kuste. Penny huilt ook wanneer Rob de taal verandert, waardoor Gumball klinkt alsof hij tegen haar schreeuwt. Zonder haar schelp is ze erg zelfbewust en verlegen, weglopend van de samenleving, in de overtuiging dat iedereen denkt dat ze een monster is. Erger nog, ze verandert in het genoemde monster terwijl ze wegrent en hun verwachtingen vervult. Nadat Gumball haar heeft geholpen om met zichzelf in het reine te komen, is ze opener en enthousiaster geworden dan voorheen.

Polly Fitzgerald - Polly is de jongere zus van Penny. In tegenstelling tot haar ouders en zus draagt ze geen schoenen of sokken, en de vormveranderende feeën van haar en haar ouders werden nooit gezien, omdat ze nooit uit hun schulp braken.

 • Juffrouw "Lucy" Simian - zij is de mentor van de klas waar Gumball, Darwin en hun vriendjes op zitten. Ze is een oude baviaan die al 754 jaar als lerares op Elmore High werkt. Ze is de oudste inwoner van Elmore en volgens sommigen ook de gemeenste. Nicole Watterson heeft een grote hekel aan haar omdat zij haar altijd "nul" noemt. Niemand kan goed met haar opschieten en zij vindt het heerlijk om kinderen strafwerk te geven of te laten nablijven voor ieder wissewasje. Één keer heeft ze vriendschap gesloten met Gumball, Darwin, Anaïs en Richard Watterson en uiteindelijk ook met Nicole, maar alleen om een brief van ze te krijgen waarin ze haar de liefste docent van Elmore High vinden, omdat ze perse een trofee voor beste docent wilde winnen.
 • Directeur "Nigel" Brown - hij is een grote bruinharige naaktslak en de directeur van Elmore High. Hij is erg begaand met zijn leerlingen en dacht zelfs één keer dat Anaïs ongelukkig was met de thuissituatie waarin hij de familie Watterson beschreef als disfunctionerend. Hij is een van de weinigen in Elmore die juffrouw Simian aardig vindt. Sterker nog: hij heeft een oogje op haar.
 • Decaan "Steve" Small - hij is een antropomorfisch wolk of eerder een soort mensaap die een wollige vacht heeft. Hij is de onderdirecteur en een soort non-conformistisch docent die Gumball en Darwin probeert creatief te doen zijn met hun gevoelens.

Mens

 • Kip Schlezinger - hij is de nieuwslezer van Elmore Newsflash, de plaatselijke nieuwsprogramma. Omdat hij eruit ziet als een echt mens, vallen alle vrouwen van Elmore op hem. Schlezinger maakt daar misbruik van. Gumball en Darwin ontmaskeren hem echter als een lelijk mannetje van krantenpapier.

Nederlandse versie

De titels zijn in het Engels, maar de titels van de afleveringen zijn uitgesproken in het Nederlands door de stem van Gumball (bij sommige afleveringen van het eerste seizoen verschenen ze niet op tv, na het titellied begon de aflevering gewoon). De Nederlandse eindtitels verschijnen na de originele eindtitels.

De personages hebben geen Nederlandse namen, maar er zijn wel referenties over Nederland en ze betalen tevens met euro.

Nasynchronisatie

Nederlandse versie door:

Regisseur: Edna Kalb

Vertaald door:

Met de stemmen van:

Afleveringen

Seizoen Afleveringen Uitzenddatum (VS) Uitzenddatum (NL/BE)
Seizoen start Seizoensfinale Seizoen start Seizoensfinale
Pilot 8 mei 2008
1 36 3 mei 2011 13 maart 2012 9 november 2011 1 april 2012
2 40 7 augustus 2012 3 december 2013 12 december 2012 30 oktober 2013
3 40 5 juni 2014 6 augustus 2015 8 september 2014 21 mei 2015
4 40 7 juli 2015 27 oktober 2016 19 oktober 2015 2 september 2016
5 40 1 september 2016 10 november 2017
6 44 5 januari 2018 24 juni 2019