De Boomhut was een educatief kinderprogramma dat van 1994 tot 2006 op Ketnet (vroeger TV2) liep.

Concept

Het programma draait om een boomhut waarin Alida Neslo woont. Ze krijgt vaak bezoek van de postbode Peter, ook wel gekend als Peter Paulus Post. Tussen het programma door werden filmpjes uitgezonden over een bepaald onderwerp.

Geschiedenis

In 1994 startte het programma met 19 afleveringen gepresenteerd door Alida alleen. Ze moest gewoon de filmpjes aan elkaar praten, maar dat concept werkte niet zo goed. Alida Neslo schakelde hierop Karel Vereertbrugghen in die elke aflevering langskwam als postbode Peter Paulus Post.

In 1997 won De Boomhut de prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor "Beste Jeugdprogramma".

Op 6 januari 2000 werd de 500ste aflevering van het programma op Ketnet uitgezonden. Deze gebeurtenis werd op 18 oktober 1999 reeds gevierd in het Speelgoedmuseum Mechelen samen met alle kinderen die in die aflevering aan bod kwamen.

In 2006 werden de laatste opnamen gedraaid en in 2007 verdween het programma definitief van het scherm.

Rolverdeling

Filmpjes tussendoor

Hieronder staan de filmpjes die tussen de filmpjes met Peter en Alida op het scherm kwamen in het programma.

 • Ric de Raaf
 • Tovenaar Likmevestje
 • Eddy & Freddy
 • Plonsters
 • Het Boomhut-circus
 • Reportages die in een bedrijf plaatsvinden die laten zien hoe allerlei (dagelijkse) dingen worden gemaakt zoals bv. pleisters, fietsketting, het volledige proces van flessen die gerecycled worden...
 • Gert Garnaal () & Slimme Sarah
 • Tim Treuzel () of Kim Kriebel (Britt Van der Borght) heeft een voorwerp nodig. Onder begeleiding van voice-over Alida, zoeken ze het voorwerp (bv. een schaar om haren te knippen, tang voor loodgieterswerk,...)
 • Filmpjes over dieren
 • Kinderverhalen die worden verteld door Alida

Decor

In de eerste seizoenen werden de afleveringen volledig ingeblikt met maar één decor: binnenin de boomhut. Later speelden de afleveringen zich soms ook af beneden aan de grond onder de boomhut. In 2002 werd het decor in de boomhut een beetje aangepast. Er was sindsdien een nieuwe vloer en had Alida een extra kurkentafeltje.

Einde

Alida zong op het einde van het programma altijd een lied of droeg een gedicht voor in een vreemde taal. Enkel in het laatste seizoen zong ze een Nederlandstalig lied met altijd hetzelfde refrein, maar een strofe aangepast aan de aflevering.

Ook heeft De Boomhut verschillende eindfilmpjes gekend. Hier volgen er enkele:

 1. Het eindmuziekje is een langere versie van het intromuziekje met de aftiteling onder het beeld door de laatste scène heen.
 2. Alida sloot af met een lied of gedicht (aftiteling onderaan beeld zoals eerst).
 3. Alida en Peter zingen een lied en bij het verschijnen van een geanimeerde filmpje zijn ze op de achtergrond te horen.

Trivia

 • De woorden waarmee Alida elke aflevering de kijkers begroette, Hey fa!, is Surinaams voor "Hallo allemaal", zo vertelde Alida in een aflevering.