Daniël Adrianus Augustinus (Daan) Schuurmans (Rotterdam, 24 januari 1972) is een Nederlands acteur.

Loopbaan

Na zijn opleiding aan de toneelacademie Maastricht speelde Daan Schuurmans in een groot aantal speelfilms waaronder Polleke, Alles is liefde, De brief voor de koning, Terug naar de kust, en meest recentelijk in De bende van Oss en Mannenharten.

Op televisie werd hij voornamelijk bekend door zijn rol in de serie Westenwind, en als Michael Bellicher in de miniserie Bellicher naar de boeken van Charles den Tex. Ook was hij te zien in Keyzer & De Boer Advocaten. Voor zijn vertolking van Bernhard zur Lippe-Biesterfeld in de miniserie Bernhard, schavuit van Oranje en zijn rol als de zoon van Annie M.G. Schmidt in de dramaserie Annie M.G. ontving hij in 2011 een Beeld en Geluid Award.

Naast zijn filmwerkzaamheden speelt Daan Schuurmans ook regelmatig toneel. Hij was onder andere te zien in van Het Nationale Toneel. Later speelde hij voor Het Toneel Speelt, in 2012 was hij bij dit gezelschap te zien als Edmund in King Lear en als Arend in Gijsbrecht van Amstel.

In februari 2003 was Schuurmans op het filmfestival van Berlijn waar hij uit handen van Dennis Hopper een ontving.

In 2012 regisseerde hij een aflevering van Van God Los. In 2014 speelde Schuurmans de hoofdrol van de rijke charmeur Valentijn Rixtus Bentinck in de detectiveserie Heer en Meester. Tevens speelde hij een van de hoofdrollen samen met zijn vrouw Bracha van Doesburgh in de televisie serie Nieuwe buren.[1]

Verder sprak Schuurmans het boek van Kees van Beijnum De oesters van Nam Kee in.

Persoonlijk

Schuurmans is sinds 2011 gehuwd met Bracha van Doesburgh, zij hebben drie kinderen.

Filmografie

Film

Televisie

Toneel

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
19-10-2002 26-10-2002 13 9 #8 in de Mega Top 100; soundtrack Volle Maan

Externe link