DPG Media (De Persgroep Media Group NV) is een Belgische[1] mediagroep actief in België, Nederland en Denemarken. DPG Media is in handen van de Belgische familie Van Thillo. Er werken zo’n 6.000 mensen.

Bedrijfsonderdelen

De DPG Media Group bestaat uit drie onderdelen, alle actief in een ander land.

DPG Media België

DPG Media België is een mediagroep in Vlaams België. Deze mediagroep is ontstaan op 1 januari 2019, toen Medialaan en de Persgroep Publishing besloten te fuseren tot één organisatie. Het bedrijf is actief in televisie, radio, kranten, magazines en online services.

DPG Media Nederland

DPG Media Nederland is de grootste mediaorganisatie van Nederland. Na de Belgische fusie tussen Medialaan en de Persgroep Publishing tot DPG Media België, besloot de organisatie ook de Nederlandse tak te hernoemen. Hierdoor werd De Persgroep Nederland omgedoopt tot DPG Media Nederland. In 2020 nam het bedrijf de Nederlandse activiteiten van Sanoma Media Netherlands over. Ook in Nederland is het bedrijf actief in radio, kranten, magazines en online services.

Berlingske Media

Sinds februari 2015 maakt de Deense mediagroep Berlingske Media deel uit van DPG Media Group, nadat moederbedrijf Mecom werd overgenomen. Berlingske Media is al sinds 1749 actief op de Deense markt.

Organisatie

Ieder onderdeel heeft zijn eigen CEO. DPG Media België staat onder leiding van Kris Vervaet, terwijl Erik Roddenhof en Anders Krab-Johansen de leiding hebben over, respectievelijk, DPG Media Nederland en Berlingske Media. Tot februari 2020 was Christian van Thillo, eigenaar van de DPG Media Group, de CEO van de overkoepelende mediaorganisatie. Erik Roddenhof werd zijn opvolger, terwijl hij daarnaast aanbleef als CEO van DPG Media Nederland.

Geschiedenis

De geschiedenis van DPG Media: [2]

De Persgroep

In 1987 nam de familie Van Thillo 66% van de aandelen van Hoste NV over, voordat uiteindelijk alle aandelen verworven werden. Het bedrijf werd omgedoopt tot De Persgroep. Voor de overname gaf de familie al tijdschriften uit, zoals Joepie en Dag Allemaal. Enkele jaren later, in 1989, nam De Persgroep de krant De Morgen over en komt Christian van Thillo aan het roer te staan van de onderneming.

De start van de commerciële zender VTM in datzelfde jaar betekent het einde van het monopolie van de publieke omroepen in België en de introductie van commerciële televisie. VTM werd opgericht door negen uitgevers, waaronder De Persgroep, die elk 11,1% van de aandelen in bezit kregen.

In 1992 lanceert de mediagroep het eerste magazine, dat vandaag de dag nog steeds bestaat, Goed Gevoel. Drie jaar later lanceert het bedrijf ook het showbizz-magazine TV Familie. Op 30 januari 1995 lanceert de organisatie een tweede commerciële televisiezender die na enkele naamswijzigingen tegenwoordig bekend staat als VTM 2.

In 2001 gaat Qmusic voor het eerst in de ether, met de Deckers & Ornelis Ochtendshow op 12 november om 06:00 uur 's ochtends. Het station kenmerkt zich sinds het begin door een herkenbare programmering waarin de luisteraars de hoofdrol spelen.

De noodlijdende Amsterdamse stadskrant Het Parool wordt in 2003 overgenomen door De Persgroep, die daarmee zijn intrede doet op de Nederlandse markt. In augustus van datzelfde jaar gaat HLN.be voor het eerst online, op dat moment de enige Belgische nieuwssite met een eigen nieuwsredactie. Een jaar later had de website meer dan 700.000 unieke bezoekers op maandbasis, waarmee zij voor het eerst de grootste nieuwssite van België werd.

De Persgroep lanceerde ook in Nederland zijn succesvolle radiomerk Qmusic. Het bedrijf nam voor een symbolische euro de Nederlandse radiozender Radio Noordzee over die wordt omgedoopt tot Qmusic. In hetzelfde jaar neemt De Persgroep samen met uitgever Rossel de krant De Tijd over. Het consortium was op dat moment al eigenaar van L'Echo, de Franstalige zusterkrant van De Tijd. Dit leidt tot de oprichting van Mediafin.

In 2007 nam het mediabedrijf het radiostation 4FM over. Die zender werd twee jaar later omgedoopt tot het huidige Joe. Ook investeert het bedrijf in een nieuwe sector, want samen met de KPN Group wordt het telco-merk JIM Mobile opgericht.

De Persgroep werd in 2009 de grootste mediaorganisatie op het gebied van kranten in Nederland toen hij een meerderheidsbelang nam in PCM. Hierdoor kwam de organisatie in het bezit van de Volkskrant, Trouw en het AD.

Door de overname van VNU Media in 2012 kwamen website Tweakers, tijdschrift en de in handen van De Persgroep. Een jaar later neemt de organisatie ook de autowebsite Autotrack.nl over en versterkt zij hiermee haar digitale portefeuille in Nederland.

De televisieafdeling van De Persgroep, de VMMa (Vlaamse Media Maatschappij), werd in 2014 omgedoopt tot Medialaan. In datzelfde jaar neemt zij de Britse holding Mecom over en legt zo de hand op Wegener, de grootste uitgever van regionale dagbladen en huis-aan-huis-kranten in Nederland. Door deze overname kwam ook de Deense krant Berlingske in handen van De Persgroep.

Tussen 2015 en 2018 investeerde De Persgroep Publishing in enkele sterke merken. Op de tijdschriftenmarkt worden onder andere de HUMO, het TeVe-Blad en de Story overgenomen. Met de virtuele netwerkoperator Mobile Vikings komt er in 2016 een extra telecom-merk in handen van De Persgroep. Mobile Vikings daagt - met focus op mobiele data - de status quo in de telekomwereld uit. Het merk werd in 2020 verkocht aan de Proximus Groep. Verder doet het bedrijf nog enkele overnames. Zo komen onder andere de websites Hardware.info en Reclamefolder.nl, het B2B-marketingbedrijf Synpact, het online videoplatform MyChannels en de financiële vergelijkingssite Spaargids.be in zijn portefeuille.

In 2017 komt Medialaan volledig in handen van De Persgroep toen de groep Roularta uitkocht en zijn belang verhoogde tot honderd procent. Tegelijk verkocht De Persgroep zijn belang van vijftig procent in Mediafin aan Roularta.

Primo en de prijsvergelijkingssites Independer en Mijnenergie komen in 2018 in handen van De Persgroep. Hierdoor werd het online-dienstenaanbod verder uitgebreid.

DPG Media Group

Begin 2019 besluit De Persgroep de Belgische dochterbedrijven De Persgroep Publishing en Medialaan te fuseren tot één bedrijf: DPG Media. Dezelfde naam wordt in Nederland geïntroduceerd. Hierdoor verdween de merknaam De Persgroep.

Sinds 2019 bundelt DPG Media de krachten met Mediahuis op de banen- en automotive-markt. De online platformen Autotrack.nl (DPG Media) en Gaspedaal.nl (Mediahuis) worden ondergebracht in de joint-venture Automotive MediaVentions. Op de banenmarkt fuseren Vacature.com (DPG Media) en Jobat.be (Mediahuis) tot JOBAT, het nieuwe platform voor de Belgische recruteringsmarkt. In 2019 nam DPG Media alle Nederlandse media-activiteiten van Sanoma Media Netherlands over. De overname werd in april 2020 officieel bekrachtigd.

In het mediabedrijf werken verschillende nieuwsredacties, waarvoor News City werd opgericht. Het gaat om de redacties van onder andere Het Laatste Nieuws, HLN.be, VTM NIEUWS, De Morgen, HUMO en Dag Allemaal. News City bracht de redacties eind 2019 letterlijk samen onder één dak in Antwerpen, in het nieuwe kantoorgebouw van DPG Media België[3]

DPG Media zag in Streamz, een betaald streamingplatform met Vlaamse series, de oplossing om de groei in te zetten.[4] Op 10 augustus 2020 maakte DPG Media België bekend dat Q2, Vitaya en CAZ vanaf 31 augustus van dat jaar vervangen worden door respectievelijk VTM 2, VTM 3 en VTM 4.[5] Samen met VTM krijgen de vier zenders de oude slogan "VTM kleurt je dag".

In oktober 2020 kondigde DPG Media Nederland aan de concurrentie aan te gaan met Facebook en Google. DPG Media ontwikkelde een nieuw reclamesysteem waarmee ze twee keer meer klanten wil bedienen dan tot op dat moment.[6]

Merken

DPG Media is actief in Nederland, België en Denemarken. Het mediabedrijf voert merken in televisie, radio, nieuws, magazines, online services en telco.

DPG Media België

Televisie

Radio

Nieuws

Magazines

Online services

Video on demand

Telecom

DPG Media Nederland

Radio

Nieuws

Landelijke titels
Regionale titels

Magazines

Online services

Diensten en Overig

Berlingske Media

Nieuws

Online Services

Zie ook