Tyler Groce en Lizz Kemery op het toneel bij Boom Chicago in 2019

Boom Chicago is een improvisatiecomedygezelschap uit Amsterdam, Nederland. Zij schrijven en treden op met sketch en improvisatie komedie in het Rozentheater.

De groep is in 1993 opgericht door de Amerikanen Andrew Moskos, Pep Rosenfeld and Ken Schaefle, die Boom Chicago vernoemde naar hun thuisstad en de geboorteplaats van improvisatie. In 1994 verhuisden zij van Iboya op de Korte Leidsedwarsstraat naar de ruimte op de Lijnbaansgracht in de ruimte die later de Sugar Factory en Lovelee zou worden. In 1998 namen zij het Leidseplein Theater over en renoveerde het pand in het theater en club district. In 2012 verhuisde de komedie show opnieuw, ditmaal naar de ruimere, huidige plek op de Rozengracht. De Chicago Social Club staat nog steeds op het Leidseplein.

Momenteel voert de groep eigen shows op en organiseert externe producties op het Rozentheater. Het theater heeft twee zalen en ook Boom Chicago for Business en de Boom Chicago Academy vinden hier onderdak.

Boom Chicago richt zich op Nederlandse, Amerikaanse en internationale sociale en politieke thema’s zoals privacy, de rol van technologie, Europa, extreemrechts, Pim Fortuyn, 9/11, social media en de gig economy. Hun unieke mix van komedie stijlen gecombineerd met technologie is populair bij zowel het publiek en critici. De 2019 show  The Future is Here... And it is Slightly Annoying gebruikt AI om een robot te programmeren die improviseert met de cast op het podium. Zij waren de creatieve krachten achter Comedy Central News (CCN), nieuwsshow op de Nederlandse Comedy Central zender voor twee seizoenen.

De eigenaren zijn momenteel Moskos, Rosenfeld en Saskia Maas.

Geschiedenis

 • 1993: Andrew Moskos, Pep Rosenfeld en Ken Schaefle openen Boom Chicago in de Iboya, korte Leidsedwarsstraat 41, 85 stoelen. Saskia Maas sluit zich aan bij het bedrijf.
 • 1994: Verhuizen naar Studio 100 (later de Sugar Factory, nu Lovlee) op de Lijnbaansgracht 238, 180 stoelen.
 • 1997 Verhuizen naar het Leidseplein Theater, het theater waar Nederlandse legendes zoals Wim Kan, Wim Sonneveld en Toon Hermans begonnen in de jaren 30. Boom Chicago renoveert het theater, voegt een keuken, bar en rock show geluid en belichting toe.
 • 2000: Boom Chicago neemt eerste video regisseur aan: Jamie Wright en introduceert multimedia aan de shows. Camera's worden in het theater geïnstalleerd (en op het Leidseplein buiten). Snel volgen ook green screen studio's en live internet. Deze toevoegingen maken van Boom Chicago een pionier met technologie in komedie shows.
 • 2002: Comedy Swap met The Second City in Chicago. The mainstage casts van The Second City treden op op elkaars podia in elkaars steden. Dit was de eerste (en enige) keer dat een bezoekende komedie groep optreedt op het hoofdpodium van Second City. Alle shows verkopen uit en Key ontmoet Peele.
 • 2004: Boom Chicago Video Productions wordt gelanceerd na het wereldwijde succes van de Florida Voting Machine Video, waar een Amerikaanse burger probeert te stemmen voor Kerry, maar de gemanipuleerde machine laat hem alleen stemmen voor George Bush.
 • 2006: Me, MySpace and iPod opent met de beste recensies tot dusver. Merijn Henlfing, Het Parool: “Geniaal… We zijn wederom dankbaar dat [Boom Chicago] heeft besloten om van Amsterdam haar thuis te maken.” Peter de Bie en Fransisco van Jole, TROS Radio: “Men zegt dat dit de beste Boom Chicago show ooit is en wij zijn het daar mee eens.” Henk van gelder, NRC Handelsblad: “Scherp en interactief. Ze hebben een volledig nieuwe vorm van theater gemaakt; noem het digitale komedie.” Eerste internet en mobiele shows Full Frontal News (Greg Shapiro and Becky Nelson) en Slacker Fantasy Football (Michael Orton-Toliver, Brian Jack, Matt Chapman). The Unlikely Fan (Brendan Hunt, Matt Chapman), een dagelijkse Wereldbeker video serie uitgezonden op MSN.
 • 2007: Comedy Central News, begint als dagelijkse show op Comedy Central Nederland en liep uiteindelijk voor 75 afleveringen. Highly Dubious News is genomineerd voor een mobiele content onderscheiding bij MIPCOM, de televisie conferentie in Cannes. "SpongeBob SquarePants in China" wordt meer dan 22 miljoen keer bekeken op YouTube in een jaar. Het is daarmee de meest bekeken “film en animatie” video wereldwijd (per April 2009). De Chinese ambassadeur in Nederland vraagt Boom Chicago om de video te verwijderen vanwege de politieke inhoud. Boom Chicago weigert. In 2011 is de video meer dan 100 miljoen keer bekijken (per 2020), en is nog steeds de nummer 1 Nederlandse komedie video aller tijden.
 • 2008: 15-jarig jubileum, april 24. CCN keert terug als wekelijkse show in April op Comedy Central (NL). Bye-Bye Bush  viert het einde van een tijdperk.
 • 2009: Yankee Come Back opent in de Stad Amsterdam 400 Jaar Viering van de Nederlandse nederzetting van New York. In de herfst, om het samen laten te vallen met New York’s viering, trad de groep Holland Globetrotters op op het New Island Festival, een coproductie van de Parade, Oerol en het Nederlands Theater Instituut.
 • 2010: Fan van Boom Chicago, Maurice de Hond, maakt zijn debuut op het komedie podium in Political Party. Maurice de Hond, Pep Rosenfeld, Greg Shapiro en regisseur Andrew Moskos maken een show dat politiek, politieke discussies en bekende politici die ook in komedie scenes voorkomen.
 • 2011: Het Leidseplein Theater wordt het de Chicago Social Club. Samen met club innovator Casper Reinders (Jimmy Woo) en Pieter de Koning en Joris Bakker (Bitterzoet) wordt de locatie gerenoveerd en is er meer club programmering. 9/11 Forever is de enige politieke komedie show in de wereld die zich richt op de 10-jarige verjaring van de aanslagen op 11 september 2001.
 • 2012: Pep Rosenfeld spreekt op TEDx Amsterdam:  "Fight, Flight or Be Funny" en presenteert TEDx Binnenhof waar hij de draak steekt met Prins Willem Alexander en Prinses Maxima terwijl ze de presentatie bijwonen. Saskia Maas spreekt op TEDx Education. Met prominente Rollen op TED-events. NEXT en Picnic, Boom Chicago is een grote speler geworden in technologie, ideeën en business conferenties.
 • 2013: Boom Chicago verhuist van hun oude thuis op het Leidseplein naar het (betere) Rozentheater, waar zij 20 jaar in Amsterdam vieren met “The 7 Deadly Dutch Sins.” De Chicago Social Club gaat door op het Leidseplein als een van de beste clubs in Amsterdam.
 • 2013: Nightmare on the Rozengracht draait in oktober, een 30 minuten lange walk-through spookhuis en een pop-upbar voor volwassenen. De show “Delete Zwarte Piet Niet” voorspelt de commotie en controversie die dat jaar zijn hoogtepunt bereikt. Zij zijn een van de eerste die ‘roet piet’ voorstellen. Dit zal later het moderne compromis worden.
 • 2014: Om de show What's Up With Those Beards? te promoten, probeert Boom Chicago het Guinness Book of World Records record voor meeste baarden in één ruimte te verbreken. Ze verbreken alleen het Nederlandse record.
 • 2016: Voor het eerste Nederlandse Correspondentie Diner, Boom Chicago's Andrew Moskos en Wilko Terwijn helpt om de komische speech voor premier Rutte te schrijven en hem te coachen. Het politieke jaar gaat door met Angry White Men: Trump Up the Volume die de verkiezingen in de Verenigde Staten op de hak neemt.
 • 2017: De show verandert in Trump Up the Volume, en wordt daarmee de langstlopende show bij Boom Chicago. Boom Chicago renoveert hun tweede theater en lanceert The Upstair Theater. Sunday Night Live vestigt zich daar en daarmee wordt de terugkeer van ‘long form’ improv gemarkeerd. Pep Rosenfeld, Greg Shapiro en regisseur Andrew Moskos presenteren The Year in Search, een videoproductie in samenwerking met Google.
 • 2018: neemt de rol over als artistiek directeur. De 25-jarige jubileum show Bango! opent in mei, met Tamar Broadbent, Karel Ebergen, Simon Lukacs, Rhys Collier, Cene Hale, Emil Struijker-Boudier, Sacha Hoedemaker en geregisseerd door Andrew Moskos. Het 25-jarige jubileum piekt met twee shows in Carre en het uitbrengen van hun boek The 25 Most Important Years in Dutch History. De Boom Chicago Academy begint met de FA-long-form cursussen. Escape Through the Movies, Boom Chicago's escaperoomavontuur opent in het Rozentheater.
 • 2019: MetThe Future is Here ...And it's Slightly Annoying! zet de Boom Chicago traditie voort om technologische shows in te zetten. Inclusief een robot die op het podium improviseert door middel van AI (zelflerende machines eigenlijk). Boom Chicago gaat samenwerken met Bud en het Rozentheater is de lanceerlocatie voor AB InBevs introductie van het iconische merk in Nederland.
 • 2020: Terwijl praktisch elk ander theater in de wereld dicht moet, produceert Boom Chicago in april zes afleveringen van de live komedieshow Trump up the Volume and Going Steady met een shoot met drie camera's van hoge kwaliteit (socially distanced). Hierdoor wordt meer dan €10.000 in omzet gegenereerd voor de acteurs en het team. Later, in juni, toen activiteiten buiten mochten tijdens de corona-epidemie, trad Boom Chicago op in de HEMtuin het terrastival (festivals mochten toen niet).

Bekende alumni

 • Seth Meyers (Late Night with Seth Meyers, Saturday Night Live) was onderdeel van Boom Chicago in de laatste jaren van 1990 en trad met Boom Chicago op in Amsterdam, Chicago, Londen en Edinburgh.
 • Oscarwinnaar Jordan Peele (Get Out) begon bij Boom Chicago (Key and Peele). Key ontmoette Peele bij de uitwisseling in 1999 tussen Boom Chicago en Second City.
 • Andere beroemde alumni zijn Ike Barinholtz (Mindy Project, Suicide Squad, Bad Neighbors, The Hunt) and Jason Sudeikis (Horrible Bosses, We're the Millers, Saturday Night Live).
 • Sudeikis, maakte, speelde en regisseerde samen met alumni Brendan Hunt en Joe Kelly in.
 • Kay Cannon schreef voor vele films, onder andere de Pitch Perfect films. Recent regisseerde ze een cast vool met Boom Chicago alumni in Blockers en schreef en regisseerde een adaptatie voor Assepoester in de bioscoop te zien in 2021.
 • Tami Sagher schrijft voor en speelt in vele tv-shows zoals Inside Amy Schumer, 30 Rock, Broad City, en de film Don’t Think Twice. Colton Dunn speelt in de NBC-sitcom Superstore.

Andere succesvolle schrijvers en acteurs zijn Amber Ruffin (Late Night with Seth Meyers), Dan Oster (MADtv), Liz Cackowski en Heather Anne Campbell (SNL), Allison Silverman (Daily Show, Colbert Report), Pete Grosz, Joe Kelly (How I Met Your Mother), Matt Jones (Breaking Bad), Suzi Barrett (Drunk History), Jessica Lowe (Wrecked), en Carl Tart (MadTV, Party Over Here, en Brooklyn Nine-Nine.

De Engelse tv-hit Borderline is gemaakt door Mike Orton-Toliver en geregisseerd door Matt Jones. Greg Shapiro was Boom Chicago's anchorman op CCN, Comedy Central News (Nederland) en Donald Trump in de wereldwijde viral hit van Arjen Lubach 'America First, The Netherlands Second.

Op Broadway ,speelde Nicole Parker samen met Martin Shirt in Fame Becomes Me in 2009 en in Wicked in 2010. Josh Meyers (Red Oaks, The Awesomes) speelde met Paul Rubens in Pee Wees Playhouse in 2010-11 en in de HBO-special. Spencer Kayden maakte en speelde in Urinetown in de jaren 90 en was genomineerd voor een 2012 Tony Award in Don't Dress for Dinner. In 2006-2007 speelde Lisa Jolley in Hairspray.

Huidig ensemble

 • Matt Castellvi
 • Simon Feilder
 • Lizz Kemery
 • Simon Lukacs
 • Stacey Smith
 • Rob AndristPlourde
 • Sacha Hoedemaker (muzikaal regisseur)
 • Jesse Brouwer (muzikant)
 • Tom Clutterbuck (technisch regisseur)
 • Emil Struijker-Boudier (techniek)
 • Tyrone Dierksen (techniek)
 • Andrew Moskos (artistiek regisseur/mede-eigenaar)
 • Pep Rosenfeld (regisseur creative content/mede-eigenaar)
 • Saskia Maas (CEO en mede-eigenaar)

Externe link