Stanley Robert Vinton, Jr (16 april 1935) is een Amerikaans popzanger die bekend werd als Bobby Vinton. Hij is een van de bekendste liefdesliedjeszangers van de afgelopen decennia. Zijn grootste succes had hij met het nummer .

Biografie

Bobby Vinton werd geboren in Canonsburg, Pennsylvania (nabij Pittsburgh). Hij was het enige kind van een lokaal zeer populaire zanger, Stan Vinton (Stanley Vinton, Sr.).

Op de leeftijd van zestien speelde Vinton voor het eerst met zijn band in clubs rond Pittsburgh. Met het geld dat hij daarmee verdiende kon hij zijn studie aan de bekostigen, waar hij muziek studeerde en slaagde met een graad in muzikale compositie. In zijn tijd bij Duquesne raakte hij bekwaam in het bespelen van alle instrumenten waar zijn band gebruik van maakte: piano, klarinet, saxofoon, trompet, drums and hobo.

Na kort gediend te hebben in het Amerikaanse leger, kreeg Vinton in 1960 een contract bij Epic Records als bandleader. Na twee onsuccesvolle albums en diverse singles leek Epic op het punt te staan de stekker eruit te trekken. Juist op dat moment scoorde Vinton zijn eerste hit single, getiteld Roses Are Red (My Love). Het stond vier weken op 1 bij de Billboard Hot 100 in 1962. Zijn grootste hit is zonder twijfel Blue Velvet, die ook een nummer 1-hit werd op de Billboard Hot 100 in 1963.

Drieëntwintig jaar later noemde David Lynch zijn film Blue Velvet naar het nummer van Vinton. In 1990 klom het nummer naar de top van de hitlijsten in Groot-Brittannië nadat het werd gebruikt in een reclame voor huidcrème van Nivea.

In 1964 had Vinton twee #1 hits, "There! I've Said It Again" en "Mr. Lonely". Harmony Korine noemde zijn film uit 2007 naar het laatstgenoemde nummer. Producer Akon samplede het nummer in zijn hit Lonely uit 2005.

Vinton woont in Beverly Hills.

Discografie

Studioalbums

  • 1961: Dancing at the Hop
  • 1961: Bobby Vinton Plays for His Li'l Darlin's
  • 1962: (US #5)
  • 1962: (US #137)
  • 1963: The Greatest Hits of the Golden Groups
  • 1963: (reissued as Blue Velvet after the success of the hit of the same name) (US #10)
  • 1964: (US #8)
  • 1964: Tell Me Why (US #31)
  • 1964: (US #13)
  • 1965: (US #18)
  • 1965: Bobby Vinton Sings for Lonely Nights (US #116)
  • 1965: Drive-In Movie Time
  • 1966: Bobby Vinton Sings Satin Pillows and Careless (US #110)
  • 1966: Country Boy
  • 1967:
  • 1967: (US #41)
  • 1968: (US #164)
  • 1968: (US #21)
  • 1969: (US #69)
  • 1970: (US #90)
  • 1970: Sounds of Love (on sax)
  • 1972: (US #72)
  • 1972: (US #77)
  • 1974: (US #16)
  • 1975: (US #108)
  • 1975: (US #161)
  • 1976: Serenades of Love
  • 1976: Party Music - 20 Hits
  • 1977: The Name Is Love (US #183)
  • 1978: Bobby Vinton
  • 1979: 100 Memories
  • 1980: Encore
  • 1981: Polka Album
  • 1987: Santa Must Be Polish
  • 1989: Timeless

Live-albums

  • 1966: Live at the Copa

Compilatiealbums

  • 1964: (US #12)
  • 1966: More of Bobby's Greatest Hits
  • 1969: (US #138)
  • 1970:
  • 1971: Love Album
  • 1971:
  • 1972: (US #119)
  • 1973: Bobby Vinton Treasury
  • 1974: With Love (US #109)
  • 1974: The Many Moods of Bobby Vinton
  • 1974: The Many Moods of Bobby Vinton in Love
  • 1975: (US #154)
  • 1976: K-Tel Presents Bobby Vinton - 20 Greatest Hits
  • 1978: Autumn Memories
  • 1979: Spring Sensations
  • 1979: Summer Serenades
  • 1979: Million Selling Records of Bobby Vinton
  • 1980: My Song
  • 1981: Bobby Vinton's Greatest Hits
  • 1983: His Heart-Touching Magic
  • 1985: The Best of Bobby Vinton
  • 1985: Ballads of Love
  • 1988: Bobby Vinton
  • 1991: 16 Most Requested Songs (US #199; in 1996)

Singles

Jaar Titel Album US R&B UK
1962 "" Roses Are Red 1 1 5 15
1962 "Rain Rain Go Away" Bobby Vinton Sings the Big Ones 12 4
1962 "I Love You the Way You Are" Bobby Vinton Sings the Big Ones 38
1963 "Trouble Is My Middle Name" Bobby Vinton's Greatest Hits 33 7
1963 "Let's Kiss and Make Up" Bobby Vinton's Greatest Hits 38
1963 "Over the Mountain (Across the Sea)" The Greatest Hits of the Golden Groups 21
1963 "Blue on Blue" Blue on Blue 3 2
1963 "Blue Velvet" Blue on Blue 1 1 2
1964 "There! I've Said It Again" There! I've Said It Again 1 1 34
1964 "My Heart Belongs to Only You" There! I've Said It Again 9 2
1964 "Tell Me Why" Bobby Vinton's Greatest Hits 13 3
1964 "Clinging Vine" More of Bobby's Greatest Hits 17 2
1964 "Mr. Lonely" Roses Are Red 1 3
1964 "The Bell That Couldn't Jingle" A Very Merry Christmas 23
1964 "Dearest Santa" A Very Merry Christmas 8
1965 "Long Lonely Nights" Bobby Vinton Sings for Lonely Nights 17 5
1965 "L-O-N-E-L-Y" Bobby Vinton Sings for Lonely Nights 22 7
1965 "Theme from 'Harlow' (Lonely Girl)" Drive-In Movie Time 61
1965 "What Color (Is a Man)" More of Bobby's Greatest Hits 38 7
1966 "Satin Pillows" Bobby Vinton Sings Satin Pillows and Careless 23
1966 "Petticoat White (Summer Sky Blue)" Bobby Vinton Sings Satin Pillows and Careless 81
1966 "Dum-De-Da" More of Bobby's Greatest Hits 40
1966 "Tears" More of Bobby's Greatest Hits 59
1967 "Coming Home Soldier" Bobby Vinton Sings the Newest Hits 11
1967 "Please Love Me Forever" Please Love Me Forever 6
1968 "Just as Much as Ever" Please Love Me Forever 24
1968 "Take Good Care of My Baby" Take Good Care of My Baby 33
1968 "Halfway to Paradise" I Love How You Love Me 23
1968 "I Love How You Love Me" I Love How You Love Me 9 2
1969 "To Know You Is to Love You" Vinton 34
1969 "The Days of Sand and Shovels" Vinton 34
1970 "No Arms Can Ever Hold You" Vinton 93
1970 "My Elusive Dreams" My Elusive Dreams 46 7 27
1972 "Ev'ry Day of My Life" Ev'ry Day of My Life 24 2
1972 "Sealed With a Kiss" Sealed With a Kiss 19 2
1974 "My Melody of Love" Melodies of Love 3 1
1975 "Beer Barrel Polka" Heart of Hearts 33 5
1976 "Save Your Kisses for Me" Serenades of Love 75
1976 "Moonlight Serenade" Serenades of Love 97
1977 "Only Love Can Break a Heart" The Name Is Love 99
1979 "Make Believe It's Your First Time" Encore 78 86
1983 "You Are Love" The Name Is Love 87
1989 "It's Been One of Those Days" Timeless 64
1989 "Please Tell Her That I Said Hello" Timeless 70
1989 "The Last Rose" Timeless 63

In deze lijst ontbreekt If that's all I can, dat waarschijnlijk alleen in Nederland en België werd uitgegeven.

Radio 2 Top 2000

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20
Hurt - - 1788 - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Roses are red (my love) 1744 1876 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sealed with a kiss 1113 1075 971 1378 1340 1145 1277 1303 1393 1288 - 1886 - - - - - - - - - -

Externe links

Zie de categorie Bobby Vinton van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.