Biddinghuizen is een dorp in Oostelijk Flevoland, in de Nederlandse provincie Flevoland. De kern is een van de drie dorpen van de gemeente Dronten en telt 6.455 inwoners.[1]

Dorp

In 1963 is Biddinghuizen ontstaan. Het dorp is vernoemd naar een verdwenen dorp met dezelfde naam, in 790 voor het eerst genoemd als Bidningahusum. Op 10 oktober 1963 kwam de familie Heijmink als eerste bewoners in Biddinghuizen wonen. Zij betrokken hun woning aan De Voor 6.

Het hart van Biddinghuizen wordt gevormd door kerkelijk centrum De Voorhof, de plek van de protestantse kerk en de R.K. Bonifatiusparochie. Tegenover de kerk liggen meerdere winkels die in het dagelijks levensonderhoud voorzien. Een gestileerde afbeelding van een ijsvogel vormt het logo van het Flevolandse dorp.[2] De ijsvogel keert terug in 'de gouden ijsvogel': een erespeld van de dorpsvereniging voor een plaatsgenoot die veel voor Biddinghuizen heeft betekend.

Recreatie

Recreatie is een belangrijke bron van inkomsten voor Biddinghuizen. Gemeente en provincie zien de oostelijke, recreatieve strook van de Flevopolder langs het Veluwemeer als 'de oostrand'. Hier liggen meerdere campings, jachthavens en stranden. In de winter kan er ook geschaatst worden op het Veluwemeer. In 2012 werd de laatste Veluwemeertocht verreden die ook over het water van Biddinghuizen kwam.

Bij Biddinghuizen zijn Zweefvliegclub Flevo, Golfclub Dorhout Mees en Flevonice (sinds 2007 de langste ijsbaan van Nederland) gevestigd. Het grote publiek kent het dorp vooral van de Flevohof, later Six Flags Holland en tegenwoordig Walibi Holland.

Evenementen

Ook het evenemententerrein naast het pretpark geniet landelijke bekendheid door de vele festivals. Van 1982 tot en met 1994 was Biddinghuizen de locatie voor het Flevo Festival. In 1995 werd hier de 18e Wereldjamboree gehouden: een wereldwijd evenement van de scouting.

De volgende festivals worden in Biddinghuizen gehouden:

Van 1971 tot en met 1992 was er de Flevohof dat daarna in handen kwam van de Walibi Group en verschillende andere opzetten en namen heeft gekend.

Sport

  • In Biddinghuizen is een aantal sportclubs actief die alle de naam B.A.S. gebruiken. Op sportpark De Schelp zijn BAS-Voetbal, en gevestigd.

Monumenten

Zie ook:

Bekende (oud) Biddinghuizenaren

  • Sander Lantinga (1976), radio- en televisiepresentator
  • Simone Kets (1996), oud voetbalster die in haar jeugd bij BAS-Voetbal speelde

Externe link

Zie de categorie Biddinghuizen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikivoyage heeft een reisgids over dit onderwerp: Biddinghuizen.