Belgacom International Carrier Services, kortweg Belgacom ICS of Bics is een Belgisch bedrijf. Het levert wereldwijd spraak- en datatransmissiediensten aan 700 telecomoperatoren (waaronder 400 mobiele) in Afrika, Azië, Europa, het Midden-Oosten en de VS[2]. Lokale telecombedrijven maken gebruik van Bics om hun internationaal verkeer te regelen, sms'jes te versturen, VoIP of mobiel internet aan te bieden.

Het bedrijf heeft het hoofdkantoor in Brussel en kantoren in Dubai, Singapore, Bern, Monaco en New York[3].

Aandeelhouderschap

Bics is gestart als een dochterbedrijf van Belgacom. Ook Swisscom en het Zuid-Afrikaanse telecombedrijf MTN hadden aandelen in het bedrijf[4]. In 1997 werd het opgericht als Carrier & Wholesale business unit van Belgacom, sinds 2005 als een joint-venture met Swisscom, en sinds 2009 ook met MTN. In februari raakte bekend dat Proximus de aandelen van MTN en Swisscom heeft overgekocht[1].

Bics aandeelhouderschap (tot feb 2021)
Aandeelhouder Aandeel (2013) Intrede
Belgacom 57,6% 1997
Swisscom 22,4% 2005
MTN 20,0% 2009

Spionage

Bics kwam in september 2013 in een storm terecht toen bleek dat het bedrijf vermoedelijk sinds 2011 bespioneerd werd, volgens gelekte documenten door de GCHQ, een onderdeel van de Britse geheime dienst[5]. Hierdoor kon men een groot deel van het internationale telefoonverkeer met Afrika en het Midden-Oosten bespioneren: Bics is daar immers de belangrijkste internationale telecomprovider[6]. Het ultieme doel van de spionagepoging was het analyseren van de structuur van het internationale telecommunicatienetwerk[7] en het uitvoeren van man-in-the-middle-aanvallen[5] door middel van invites met valse gebruikersprofielen en websiteclones van LinkedIn en Slashdot[8]. Volgens andere bronnen echter zouden de internationale instellingen in Brussel het werkelijke doel van de aanval zijn geweest.[9]

Het volledige netwerk van Belgacom werd in het weekend van 14 september 2013 door een gespecialiseerde beveilingsbedrijf opgeruimd, al zijn mogelijk ook later nog resten van malware gevonden[10]. Volgens bepaalde documenten vermoedelijk afkomstig van Edward Snowden zou de Network Analysis Centre afdeling van de NSA eveneens betrokken zijn door het aanbieden van de aflevertechniek voor de APT[11]. Een bijkomend veiligheidsrisico is dat Bics telecomleverancier is van NAVO, SHAPE, Europese Commissie, Europees Parlement, SWIFT[7] en de Belgische overheid.