Jardin d'émail van Jean Dubuffet
L'Air van Aristide Maillol

Het Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum gelegen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe in Otterlo is met zijn 25 hectare een van de grootste en meest gerenommeerde beeldenparken van Europa.

Het beeldenpark

Het park, dat in 1961 werd geopend (4 hectare), is thans een combinatie van beeldentuin, beeldenpark en beeldenbos, en biedt plaats aan de vele stromingen in de internationale beeldhouwkunst van de twintigste eeuw. Figuratieve en abstracte kunst zijn beide ruim aanwezig. Reeds in 1966 vond een eerste uitbreiding van het park plaats naar 9 hectare. Sinds 2001 biedt het park een landschappelijke tentoonstellingsruimte van ruim 25 hectare. De beeldentuin is op 20 juni 2017 aangewezen als rijksmonument.[1]

Aan de voet van een van de keermuren van het door Helene Kröller-Müller geplande Groote Museum staat in het Pampelse Zand aan de Wildbaan het beeld Three Upright Motives van Henry Moore, dat feitelijk deel uitmaakt van het Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum.

De collectie

De beeldencollectie van het park omvat werken van vele vooraanstaande nationale en internationale beeldhouwers. Vertegenwoordigd zijn onder meer:

en vele anderen.

De architectuur is in het park vertegenwoordigd met twee expositiepaviljoens, het Aldo van Eyck-paviljoen van Aldo van Eyck en het Rietveldpaviljoen van Gerrit Rietveld.

Fotogalerij

Oostelijk gedeelte

Aldo van Eyck-paviljoen

Centraal en zuidwest gedeelte

Noordwest gedeelte

Rietveld-paviljoen

Ingang

Pampelse Zand

Zie ook

Bibliografie

  • Jimena Blazquez Abascal, Beeldenparken, kunst en natuur in Europa, een gids, uitg Thoth, Bussum, 2006 ISBN 9068684248
  • Toos van Kooten/Marente Bloemheuvel (red.), Beeldentuin Kröller-Müller Museum , uitg. NAi Uitgevers, Rotterdam, 2007 ISBN 9789056625825

Het Kröller-Müller Museum

Zie Kröller-Müller Museum voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Referenties

Externe link

Zie de categorie Kröller-Müller Museum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.