BNR Nieuwsradio is een Nederlandse commerciële radiozender met nieuws enkel en alleen onderbroken door reclame, buiten de achtergrondmuziek om worden er geen platen tussendoor gedraaid behalve ’s avonds laat en ’s nachts. Vanuit de studio’s in Amsterdam en Den Haag brengt BNR dagelijks op ieder heel- en half-uur nieuwsbulletins met de actualiteiten uit binnen- en buitenland. Daarnaast is er een complete verkeersinformatieservice met de files en de snelheidscontroles. Sinds 2003 is BNR onderdeel van de FD Mediagroep. De afkorting BNR stond oorspronkelijk voor Business Nieuws Radio. Zo heette het station tot 2004.

BNR Nieuwsradio wordt gemaakt door een redactie onder leiding van hoofdredacteur . Naast eigen presentatoren, verslaggevers en redacteuren beschikt het station over een wereldwijd netwerk van correspondenten.

Geschiedenis

AM 1395 kHz, 215 m

De voorgeschiedenis van de zender BNR Nieuwsradio speelt zich af rond de middengolffrequentie AM 1395 kHz, 215 m. Deze frequentie werd in de herfst van 1993 verdeeld, waarna ze werd toebedeeld aan een nieuwszender die gedragen zou moeten worden door Veronica en de uitgeverij Quote. Op 16 oktober 1995 werd begonnen met uitzenden, via een zendmast in Mastwijk-polder in Montfoort, onder de naam Veronica Nieuws Radio. Men kwam erachter dat het bereik van de zender erg slecht was. De luistercijfers waren dan ook erg slecht. Iedere maand werd ongeveer 300.000 gulden verlies geleden. Daarom besloot uitgever Quote om uit de onderneming te stappen. Daarop werd het station op 10 mei 1996 gestopt en failliet verklaard. De Manaus Investeringsgroep, onder andere eigenaar van de Palthe-stomerijen en Jazz Radio, nam de frequentie over om in eerste instantie Jazz Radio door te geven.

Op 1 januari 1997 nam een nieuw privaat radiostation deze plaats over: TalkRadio 1395AM. Bekende presentatoren waren: Theo van Gogh, Willem de Ridder, Willem Ekkel, Bas van Werven, en Paul Haenen. TalkRadio zond 24 uur per dag amuserende praatradio uit, zonder muzikale onderbrekingen. De zender richtte zich op de oudere luisteraar tussen de 25 en 49 jaar, met nadruk op de middel- tot hoogopgeleide man en vrouw. Het probleem met het bereik van de frequentie was gebleven, maar TalkRadio was ook op enkele kabelnetten in stereo te ontvangen.

BNR

Op 21 september 1998 ging TalkRadio 1395 AM verder als Business Nieuws 1395 AM. Er werd dagelijks tussen 06:00 en 20:00 uur nieuws uitgezonden in blokken van 20 minuten. Hierin was veel aandacht voor financieel nieuws. Op 9 juni 1999 werd de toevoeging "1395 AM" geschrapt uit de naam van de zender omdat het FM-pakket van JFK FM (voorheen Jazz Radio) werd overgenomen, waarna dit jazzstation ophield te bestaan. In de nachtelijke uren werd jazzmuziek uitgezonden via het FM- en kabelnetwerk. In 2001 begon Hans Dulfer met zijn programma Dulfer Jazz. Eind september dit jaar werd de zendlocatie voor het gebruik van de 1395 kHz verplaatst van de gemeente Montfoort naar Trintelhaven. Dit ligt halverwege op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Voor Business Nieuws Radio betekende dit dat de ontvangst in het noorden en oosten van Nederland werd verbeterd.

In maart 2003 werd Business Nieuws Radio overgenomen door de FD Mediagroep. Twee maanden later kwam het station, tijdens de herverdeling van etherfrequenties, in het bezit van het FM-frequentiepakket dat was gereserveerd voor een zender voor "nieuws, actualiteiten en informatie". Dit kavel werd vanaf 1 juni gebruikt en kan 60 procent van de Nederlanders bereiken. De middengolffrequentie moest bij de herverdeling worden afgestaan.

BNR Nieuwsradio

In februari 2004 veranderde het station van naam en formule. De nieuwe naam luidt BNR Nieuwsradio. Sindsdien wordt dag en nacht nieuws uitgezonden.

Hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten trad op 1 januari 2007 terug en werd opgevolgd door . Op 24 september 2007 werd onder diens leiding de programmering drastisch gewijzigd, o.a. het programma Dulfer Jazz werd geschrapt, en lanceerde BNR haar campagne: "BNR bespaart je de onzin". In 2011 werd de slogan hernoemd naar "Niets houdt je tegen". Vanaf 2013 was de slogan "BNR Nieuwsradio. Zet je aan."[2] Deze slogan verviel na een jaar en maakte plaats voor de hashtag '#ikhoorbijBNR'. Deze hashtag paste beter bij de nieuwe online-strategie die de nieuwszender nu hanteert.

Medeoprichter Michiel Bicker Caarten bracht in september 2008 een boek uit over de begintijd van de zender onder de titel Knerpend grind. De onstuimige beginjaren van Business Nieuws Radio.

Format

BNR begon als non-stop nieuwsstation met binnenlands, buitenlands en economisch nieuws, weer, sport, verkeer en politiek. Sinds 2009 heeft BNR een programmering met nieuws tijdens de ochtend- en avondspits, en verdieping en achtergronden bij het nieuws in de overige uren. Ieder half uur was er tot oktober 2020 een live nieuwsbulletin. Vanwege de coronacrisis en de tegenvallende reclame-inkomsten zijn deze eigen bulletins in de daluren vervangen door die van het ANP. Tijdens de ochtend- en avondspits zijn er nog altijd eigen bulletins. Nieuwslezers van BNR zijn onder andere en .

NPO Radio 1, dat een ruim tien keer hoger marktaandeel heeft, is de grootste concurrent van BNR Nieuwsradio.

Programma's

 • Ask Me Anything
 • Beter
 • Beurswatch
 • BNR's Big Five
 • BNR Techniek Tour
 • Boekestijn en De Wijk
 • Bouwmeesters
 • De Nationale Autoshow
 • De Ochtendspits
 • De Wereld
 • Digitaal
 • Podcast Uur
 • Spitsuur
 • The Friday Move
 • The Green Quest
 • Werkverkenners
 • Wetenschap Vandaag
 • Zakendoen

Presentatoren

Huidige presentatoren

Voormalige presentatoren

Prijzen

Externe link