Arno Kantelberg (Gemert, 1968) is hoofdredacteur van de Nederlandse edities van Esquire en National Geographic.

Loopbaan

Kantelberg studeerde in 1991 cum laude af aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. Al tijdens zijn studie ging hij aan de slag als redacteur bij het opinieweekblad HP/De Tijd. Na zijn afstuderen werkte hij naast zijn werk voor HP/De Tijd als gastdocent Journalistiek bij de Fontys Hogeschool Journalistiek. Achtereenvolgens was hij adjunct-hoofdredacteur van de VARAgids, en Nieuwe Revu. In 2003 werd hij hoofdredacteur van Man en Esquire, toen nog uitgegeven door de Telegraaf Tijdschriften Groep. Na een management buy out gaf Kantelberg vanaf 2006 Esquire in eigen beheer uit. In de jaren daarna publiceerde hij met zijn uitgeverij meerdere tijdschriften, waaronder de oorspronkelijke Britse publicatie FHM.

In 2011 verkocht Kantelberg de licentie van Esquire aan Hearst Netherlands, uitgever van onder meer Quote en ELLE. Hij bleef zelf aan als hoofdredacteur. In 2017 werd hij aangesteld als hoofdredacteur van Men's Health. In 2018 kwam daar het hoofdredacteurschap bij van National Geographic, het maandelijkse tijdschrift dat ook verantwoordelijk is voor de uitgave van National Geograpic Traveller en National Geographic Historia.

Column

Kantelberg levert met enige regelmaat bijdragen aan tijdschriften en dagbladen. Vanaf 2012 bespreekt hij wekelijks de stijl van bekende Nederlanders in het Volkskrant Magazine. Door de opvoedkundige toon in zijn columns wordt hij ook wel 'de stijlpastoor des Nederlands' genoemd.[bron?] Hij is vanaf de oprichting in 2015 als vaste columnist verbonden aan het voetbalblad .

Radio

Vanaf 2013 is Arno Kantelberg vaste gast van het Mediaforum op Radio 1. Om de twee weken geeft hij in het programma Spraakmakers op Radio 1 commentaar op het nieuws en de ontwikkelingen in de media. In het voorjaar van 2018 viel hij in voor presentator Peter de Bie bij het Radio 1-programma Nieuwsweekend.

Prijzen

Kantelberg werd in 2008 door het uitgeroepen tot Hoofdredacteur van het Jaar. In 2007 was hij reeds genomineerd voor die prijs.

Boeken

Kantelberg schreef meerdere boeken. Zijn boek Man op z'n Best uit 2016 wordt gezien als de stijlbijbel op het terrein van de mannenmode.

Bibliografie

  • Voetbaltaal – Van aanspeelpunt tot zwabberbal (1997, Uitgeverij Prometheus)
  • Vloekenboek – Een verzameling hedendaagse verwensingen (1998, Uitgeverij Prometheus)
  • Telefoonboek – De mens en zijn mobiele telefoon (1999, Uitgeverij Bert Bakker)
  • Met het bord op schoot – Een halve eeuw televisieherinneringen (2001, Uitgeverij Prometheus)
  • Voetbaltaal – Speciale herziene EK-editie (2008, Uitgeverij Prometheus)
  • Smaak – Ongevraagd stijladvies aan bekende mensen (waar u ook wat aan heeft) (2013, Uitgeverij Bertram + De Leeuw)
  • Het wonder van Eindhoven – Reizen door de geschiedenis van de lichtstad (2013, Uitgeverij Podium)
  • Man op z'n best - kledingadvies van sneaker tot maatpak (2016, Uitgeverij Podium)
  • De stijl van de schrijver – Schrijvers & hun kleding (2018, Uitgeverij Podium)

Persoonlijk

Arno Kantelberg was jarenlang jeugdtrainer bij de basketbalverenigingen Mosquitos en Harlem Lakers in Amsterdam. Met enkele jeugdselecties werd hij kampioen van Nederland. Kantelberg is getrouwd. Hij heeft drie kinderen.