Aldith Hunkar (Paramaribo, 2 december 1962) is een Nederlands journaliste en televisiepresentatrice.

Jeugd

Hunkar werd geboren in Suriname in een gezin van vijf kinderen: een zoon en vier dochters. Haar vader, die in Wageningen tropische landbouw studeerde, was ontwikkelingswerker. Ze woonde achtereenvolgens in Maleisië, Brazilië en Tunesië. Hunkar deed op een Franse middelbare school eindexamen. In 1980 vertrok ze naar Nederland en begon ze aan de secretaresseopleiding bij Schoevers in Tilburg, maar ze maakte deze niet af. Daarna volgde ze een studie economie.

Radiowerk

Hunkar begon met presenteren op de radio tijdens haar studie bij het Belgische lokale radiostation Radio Royal in Hamont-Achel. In 1988 ging ze voor Radio 10 werken. In 1990 ging ze voor de publieke omroepvereniging AVRO het programma De Nachtdienst presenteren waar in de nacht omlijst door muziek vragen van luisteraars door andere luisteraars werden beantwoord. Voor de AVRO verzorgde ze verder Hersengymnastiek (duopresentatie met Hans Schiffers) en vanaf 1990 tot medio september 1992 praat ze de plaatjes van Arbeidsvitaminen aan elkaar. Eveneens vanaf januari 1992 presenteerde ze voor AKN Station 3 op Radio 3 het ochtendprogramma Wakker van zaterdag tot en met maandag. Vervolgens maakte Hunkar de overstap naar de VPRO en was ze te horen in de eerste uitzending van . In 1993 verzorgde ze voor de VPRO de presentatie van het muziekprogramma Zone met de ondertitel: Rock & Roll Talkradio. Hierna deed ze vooral televisiewerk maar in 2007 was ze nog te horen op een lokale Amsterdamse zender waar ze een programma over achtergronden en cultuur presenteerde op Mart Radio Amsterdam.

Televisie

In het najaar van 1993 was Hunkar een van de verslaggevers die meewerkten aan het programma (VPRO). De elfdelige serie reportages gaat over bewoners in de wijken Bos en Lommer en De Baarsjes in Amsterdam-West. In 1994 werd ze redacteur/presentatrice bij het NOS Jeugdjournaal. In dat jaar nam Hunkar het presenteren van Marga van Praag over wat ze zes jaar zou doen. Ook in 1994 verzorgde Hunkar een aflevering van het experimentele programma (AVRO). In 1998 presenteerde ze . Deze NPS-uitzending in het Nederlands Architectuur Instituut gaat over de vraag hoe Nederland er in 2030 uit zou moeten zien. In 1998 werd ze gekozen als 'sterkste televisie-vrouw' en ontving ze de Viva-ster. Ook presenteerde ze (NOT/TELEAC), een vierdelige quiz naar aanleiding van de nieuwe spelling. In 1999 maakte Hunkar een reportage over een WNF-veldwerker in Kameroen. Haar verslag van deze reis naar Afrika werd uitgezonden in het speciale liveprogramma (TROS). Ook presenteerde ze een aflevering van het populaire kinderprogramma Kinderen voor kinderen (VARA). In 2000 was ze een van de presentatoren van de speciale rechtstreekse uitzending van de millenniumwisseling over de hele wereld: Hallo 2000! samen met Maartje van Weegen, Philip Freriks en Mart Smeets. Ook viel ze in voor Van Weegen in het wekelijkse programma (NOS) met Smeets. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Sesamstraat speelt Hunkar mee in het Sesamstraatjournaal samen met Tommie, Ieniemienie en Pino.

In 2001 stapte ze over naar het NOS Journaal en maakte ze als camjo (camerajournalist) voor het NOS Journaal reportages in binnen- en buitenland en presenteerde ook daarna de journaals zelf. Vanaf 2002 presenteerde ze voor de NPS culturele programma's, zoals de , TV3 en het wekelijkse programma Gewest. Ook was ze actief voor NPS Jazz in onder andere . In november van 2002 presenteerde ze samen met Dieuwertje Blok, Rik Hoogendoorn en Lot Lohr de intocht van Sinterklaas in Zaltbommel.

In juli 2004 kwam er een einde aan de werkrelatie met de NPS. Een arbeidsconflict met de NPS werd in juli 2004 door de rechter in Hunkars voordeel beslist. De NPS had haar, tegen de afspraken in, geen volwaardige werkzaamheden als presentatrice geboden. Hunkar kreeg een schadevergoeding toegewezen. In oktober 2004 werd bekend dat Hunkar de nieuwe presentator van het NOS Journaal werd als opvolgster van Annette van Trigt en Hans Smit. Het Journaal vierde op 5 januari 2006 zijn 50-jarig jubileum. Tussen 09.00 uur en 18.00 uur werd er om elk heel uur een journaal gepresenteerd door een oud-nieuwslezer. Tussen deze nieuwsuitzendingen door presenteerde Hunkar samen met Rik van de Westelaken om en om een uur een speciaal programma met hoogte- en dieptepunten en gesprekken met de oud-nieuwslezers.

Tijdens Koninginnedag 2007 was ze een van de verslaggevers die verslag deden van het bezoek van de koningin aan Woudrichem. In 2007 nam ze tijdelijk vrijaf van het NOS Journaal. In het programma RTL Boulevard gaf Hunkar op 17 juni 2008 aan dat ze overspannen is geweest.[1] Het rommelde tussen haar en haar werkgever. Ze zou hierdoor niet meer terugkeren als presentatrice. Uiteindelijk kwamen Hunkar en haar werkgever een vertrekregeling overeen.

Zie de categorie Aldith Hunkar van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.