AT5-ploeg interviewt SP-raadsfractievoorzitter Laurens Ivens (2010).

AT5 (Amstel Televisie 5) is een lokale Amsterdamse televisiezender die uitzendt onder de licentie van SALTO. AT5 wordt dagelijks door 300.000 mensen in de regio Groot-Amsterdam bekeken.

De zender werd op 1 april 1992 opgericht. De eerste hoofdredacteur was Feike Salverda. Hem stond een op Amerikaanse leest geschoeide grootstedelijke nieuws- en actualiteitenzender voor ogen. Begin 2012 werd AT5 overgenomen door Het Parool, RTV Noord-Holland en de AVRO. In september van dat jaar trad toe als hoofdredacteur, die van 2013 tot 2017 tevens hoofdredacteur van NH (voorheen RTV Noord-Holland) was.

AT5 is landelijk te ontvangen via kabel, DSL en glasvezel. Verder is de zender te zien op een gedeeld kanaal via het DVB-T-netwerk van Digitenne, en via de satelliet in het familiepakket van CanalDigitaal.

Programma's

AT5 Nieuws

Het belangrijkste programma is het AT5 Nieuws met ook kort nieuws. Dit duurt ongeveer 10 minuten en wordt uitgezonden om 17.00 uur en vervolgens elk heel uur herhaald tenzij er een live uitzending is. Ook in de nacht en de volgende dag wordt de uitzending regelmatig herhaald. Het nieuws werd tot 1 juni 2020 gepresenteerd door , , , of .

Sinds 14 januari 2013 was er geen commentator meer aanwezig. Voorts was er sinds die datum ook het AT5 ontbijtnieuws met een viertal bulletins tussen 7.00 en 9.00 uur dat werd gepresenteerd door onder meer Sanae Orchi. Hierin was ook door de telefoon een overzicht van de inhoud van Het Parool van die middag. Inmiddels wordt in plaats van het ontbijtnieuws de uitzending van de vorige dag herhaald.

Op 8 juni 2012 won AT5 de Lokale Omroep Award in de categorie Nieuws en Actualiteiten. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt door de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland. Hidde van Warmerdam en van AT5 wonnen in respectievelijk 2011 en 2010 in de categorie Presentatietalent. Op 9 juni 2016 won AT5 de juryprijs in de categorie Beste Merk 2016 tijdens de Beste Social Awards.

Amsterdam Vandaag

Vanaf 1 juni 2020 is het AT5 Nieuws opgevolgd door "Amsterdam Vandaag". Belangrijkste wijziging is dat het nieuws niet meer vanuit een studio gepresenteerd wordt maar alleen de reportages zijn te zien.

De Straten van Amsterdam

Programma, voorheen live uitgezonden, over de Amsterdammer en de straat waarin hij/zij leeft. Cecile van de Grift, Waldy van Geenen en Bo Hanna zijn de presentatoren die de geschiedenis van Amsterdam uit het straatbeeld lospeuteren.

Bureau 020

Het opsporingsprogramma van AT5 in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.

Het Gesprek met de Burgemeester

AT5 bespreekt iedere twee weken de lopende zaken met de burgemeester, momenteel Femke Halsema.

Presentatoren

Enkele Hilversumse presentatoren, verslaggevers en (eind)redacteuren hebben ook ooit voor AT5 gewerkt:

Financiering

AT5 is naast de reclame-inkomsten afhankelijk van subsidies van de gemeente Amsterdam. AT5 is gedurende haar bestaan een aantal keer in het nieuws geweest wegens tekort aan inkomsten. In 2012 werd AT5 overgenomen door Het Parool, RTV Noord-Holland en de AVRO.[1]

De 5 in de naam

In 1992 was de strijd om de voorkeuzeknoppen van kijkers te winnen losgebroken. De 5 uit de naam is een poging geweest om de zender onder knop 5 van de afstandsbediening van kijkers te krijgen, in navolging van de RTL-actie "zet'em op 4". Tot op dat moment was het Franstalige TV5 de meest logische keuze. Andere zenders die streden om de 5 waren RTL 5 (1993) en Net5 (1999). Wat ook meespeelde, was dat de kabelfrequentie die AT5 bij haar start kreeg het VHF-kanaal '5' was.

Externe link

Zie de categorie AT5 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.