Zie artikel Zie Hilversum 3 voor de periode 1965–1985 van deze zender.
Bart van Leeuwen tijdens op Veronica Radio 3 (1987)
Erik de Zwart tijdens op Veronica Radio 3 (1987)
Klaas van Kruistum (rechts) tijdens Jouw Weekendfinale! op 3FM (2009)

NPO 3FM is een nationale radiozender van de Nederlandse Publieke Omroep, die zich richt op de doelgroep 15 tot en met 35 jaar. Het station zendt nieuwe muziek uit. Dit kan commerciële rock- en popmuziek zijn, met aanvullend alternatieve, elektronische, house- en dancemuziek.

Geschiedenis

Radio 3

De zender begon onder de naam Hilversum 3. Opvallend was de zogenoemde verticale programmering. Bestaande omroepverenigingen hadden een eigen dag waarop ze programma's mochten uitzenden. Elke dag klonk hierdoor anders wat de diversiteit ten goede kwam zodat de zender snel populair werd. De zender richtte zich hoofdzakelijk op een jong publiek met vooral popmuziek waardoor het station een duidelijke identiteit creëerde. De NOS zond van maandag t/m zaterdag wel iedere avond horizontaal uit tussen 18.00 en 19.00 uur.

De uitzenddagen waren als volgt verdeeld over de omroepen:

 • maandag: AVRO
 • dinsdag: VARA
 • woensdag: EO en VPRO (tot en met september 1984 de KRO; en in 1984 en 1985 EO, VPRO en NOS)
 • donderdag: TROS
 • vrijdag: Veronica (tussen 1982 en 1985 's ochtends EO en NCRV; van 1979 tot 1982 EO, NCRV, Veronica en VPRO; en voor 1979 EO, NCRV, NOS, Veronica (1 uur) en VPRO)
 • zaterdag: NCRV
 • zondag: KRO (tot en met september 1984 AVRO, VARA, TROS, NOS)

Twintig jaar later vonden er grote veranderingen plaats in het schema van alle publieke radiostations. Vanaf zondag 1 december 1985 ging het station verder als Radio 3 en werden ook diverse FM frequenties aangepast. Zo wijzigde voor Zuid-Limburg de frequentie van 101,2 mHz naar 103,9 mHz.

Vanaf zaterdag 4 januari 1992 gingen de AVRO, KRO en NCRV onder de omroepnaam AKN horizontaal geprogrammeerde programma's onder de noemer Station 3 maken, dat iedere zaterdag, zondag en maandag tussen 06:00 en 0:00 uitgezonden werd. Datzelfde jaar volgde er vanaf maandag 5 oktober een algehele, nieuwe horizontale programmering voor Radio 3, waardoor de stelregel "elke dag een andere omroep" grotendeels verdween. Alleen Veronica (zaterdag) en de TROS (zondag) hielden nog even een 'eigen' dag over.

De opkomst van commerciële radio aan het begin van de jaren negentig zorgde voor een lager marktaandeel. Ferry Maat, destijds programmaleider van de TROS op Radio 2 en 3, vreesde al eerder voor slechtere luistercijfers door de verhuizing van de TROS van de donderdag naar de zondag. Paul van der Lugt werd in april 1992 benoemd als centrale zendercoördinator; hij moest ervoor zorgen dat Radio 3 een duidelijker identiteit kreeg. Het station kreeg een slogan, "De jongste zender van Nederland", en als logo een kuiken (dat 'de jongste' moest benadrukken). Verder werd er meer relatief onbekende muziek tussen nieuwe en gouwe ouwe hits gedraaid (sandwichformule) en werd er meer aandacht besteed aan livemuziek en popfestivals. Zo werd onder meer een samenwerkingsverband aangegaan met Pinkpop, waardoor de publieke popzender al sinds medio 1992 elke editie live uitzendt vanaf het festival terrein in Landgraaf. Eind jaren 90 volgde ook nog een samenwerkingsverband met A campingflight to Lowlands Paradise en Noorderslag.

Radio 3FM

Radio 3 verkreeg in januari 1994 een volledig landelijke dekking op de FM-band. Om dit extra te bekrachtigen werd het label FM aan de naam toegevoegd. De middengolfzender was niet meer nodig en ging over naar Radio 10 Gold. Ondanks alle vernieuwingen verloor de publieke popzender in 1995 de jarenlange nummer één positie aan Sky Radio.

Er werd steeds meer samengewerkt tussen de diverse omroepverenigingen om Radio 3FM als één geheel te laten klinken. Veronica verliet per vrijdag 1 september 1995 echter het publieke bestel voor een commercieel avontuur. De TROS verhuisde daarom per 2 september 1995 naar de zaterdag ("de zinderende zaterdag"). De zendtijd voor de zondag werd verdeeld over meerdere omroepen, met veel aandacht voor album-muziek en alternatieve klanken.

Per 1997 kwam er, los van de omroepen, een speciale muziekredactie. Deze bepaalt tot op heden in samenwerking met de dj's welke muziek er overdag op de zender gedraaid mag worden, wat de zender herkenbaar, maar ook voorspelbaar maakt.

3FM

Per 1 september 2003 werd Florent Luyckx als nieuwe zendercoördinator aangesteld, die mede verantwoordelijk was voor een aantal (controversiële) veranderingen. Om de geschikte doelgroep aan te spreken moest het station een vloeiender toon voeren. De naam werd kortweg "3FM" met een nieuw logo in graffiti-style en bijbehorende kreet Serious Radio. Het vernieuwde imago was meer gericht op muziek, blijkend uit het motto "Als je van muziek houdt, dan luister je naar 3FM". Dit betekende ook het ontslag van Henk Westbroek, Cobus Bosscha en Isabelle Brinkman, wat bij het publiek niet onverdeeld enthousiast werd ontvangen. Hierdoor kwamen er wel kansen vrij voor jonge radiomakers om landelijk te kunnen doorbreken.

Na de frequentieverdeling voor commerciële radio in 2003 nam de concurrentie in de doelgroep toe, en dat leidde in de tweede helft van 2004 mede tot het vertrek van Rob Stenders, Patrick Kicken en Ruud de Wild. Velen voorspelden de ondergang van 3FM. De programmering werd in twee jaar tijd minstens drie keer veranderd. Stenders werd opgevolgd door Giel Beelen en De Wild door Wouter van der Goes, die in september 2006 3FM verruilde voor Q-Music en werd opgevolgd door Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. In 2007 keerde ook Stenders weer terug bij de zender. Het marktaandeel daalde, maar 3FM wist het tij te keren en behoorde vanaf eind 2007 weer tot de top 5 van best beluisterde radiostations. In de periode november/december 2013 was het na jaren weer het best beluisterde radiostation van Nederland.[2] Van 2006 tot 2013 werd bij de NTR op vrijdagavond Ekstra Weekend uitgezonden, dat in die tijd een van de populairste radioprogramma's was.

De invloed van de 'muziekpolitie' is door de jaren heen steeds sterker geworden. Presentatoren van het VPRO-avondprogramma 3voor12 vertelden in 2005 op de zender dat ze zich beknot voelden in hun vrijheid.

In 2007 sleepte men een aantal Marconi Awards in de wacht – voor Beste Radiozender, Beste Presentator (Giel Beelen), Beste Programma (GIEL) en Aanstormend Talent (Domien Verschuuren). In 2009 werd 3FM wederom genomineerd voor een Marconi Award voor Beste Radiozender. In de zomer van dat jaar stopte Luyckx als zendercoördinator en werd in oktober 2009 opgevolgd door .

Op 1 december 2011 was 3FM de grote winnaar bij de uitreiking van de Marconi Awards bij het Radio Gala 2011. Met beide Zilveren RadioSterren (Annemieke Schollaardt en Gerard Ekdom), De Gouden RadioRing (Ekstra Weekend) en de Marconi Talent Award (Sander Hoogendoorn) gaf 3FM concurrenten zoals Q-music en 538 het nakijken.

NPO 3FM

Mobiele studio van NPO 3FM in het Vondelpark

Op dinsdag 19 augustus 2014 werden de letters NPO aan de naam 3FM toegevoegd. In november 2014 maakte Claudia de Breij bekend te stoppen met haar radioprogramma op de vrijdagmiddag. Ook Bart Arens stopte met zijn programma's Mega Top 50 en De radioshow van Bart in het weekeinde vanwege een overstap naar NPO Radio 2. In december 2014 maakte daarnaast Eric Corton bekend te stoppen met zijn programma That's Live. Hij werd opgevolgd door Sander Hoogendoorn.

Op 3 februari 2015 werd bekend dat Coen Swijnenberg en Sander Lantinga (van de Coen en Sander Show) per 17 augustus 2015 zouden overstappen naar Radio 538. Hun tijdslot werd vanaf 1 juni 2015 overgenomen door Frank van der Lende. Op 18 maart 2015 werd bekend dat ook Gerard Ekdom het radiostation ging verlaten, door per maandag 5 oktober 2015 over te stappen naar NPO Radio 2, om daar het nieuwe ochtendprogramma Ekdom in de Ochtend te gaan presenteren. Daarmee verloor NPO 3FM in korte tijd veel belangrijke dj's. NPO 3FM probeerde het vertrek van deze dj's op te vangen met jonge talenten uit de eigen dj-school. Ook werd Eva Koreman van Qmusic naar de zender gehaald.

In oktober 2015 vierde de zender zijn 50e verjaardag door vier dagen rechtstreeks vanaf het eiland Pampus radio te maken, een speciaal televisieprogramma over 50 jaar 3FM uit te zenden op NPO 3 en een concertavond in Paradiso te organiseren. Arjan Snijders bracht een boek uit getiteld 50 jaar 3FM: van Vrolijke Puinhoop naar Serious Radio. Aan het einde van dat jaar neemt zendermanager afscheid van de zender. Hij gaat naar concert- en evenementenpromotor Mojo om daar als algemeen directeur aan de slag te gaan. Music director Basyl de Groot neemt als interim-zendermanager de honneurs waar en vervangt uiteindelijk Mutsaers definitief als zendermanager.

In november 2016 vertrokken ook Paul Rabbering en Timur Perlin naar NPO Radio 2. Op 7 november 2016 werd de nieuwe NPO 3FM-programmering bekendgemaakt. Kenmerkend aan deze wijziging is dat slechts drie dj's hun programma behielden op hetzelfde tijdstip en dat vrijwel alle programmatitels kwamen te vervallen. Deze werden vervangen door de voornamen (behoudens 3voor12Radio en de Mega Top 50) van de dj's. De slogan "Serious Radio" werd na 13 jaar geschrapt. Verder betekende het dat Giel Beelen na twaalf jaar met zijn ochtendprogramma GIEL ging stoppen; hij werd opgevolgd door Domien Verschuuren tussen 6.00 en 9.00 uur. Beelen zelf ging vanaf 2 januari 2017 op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond het programma On Stage presenteren. Door de vele veranderingen daalden de luistercijfers fors.

Per 2 september 2017 werd de programmering wederom omgegooid. Van der Lende raakte het middagprogramma kwijt aan Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen, en nam de avondprogramma's van Beelen over, die bij de zender én BNNVARA vertrok. Een opvallende verandering was verder dat er twee vrouwen, namelijk Eva Koreman en Angelique Houtveen, in de vroege middag werden geprogrammeerd en een vrouwelijk dj-talent uit de eigen radioschool, Jorien Renkema, een plek in het weekeinde kreeg met op zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur de Mega Top 50 en op zondag op hetzelfde tijdslot een radioprogramma onder haar eigen naam. Verder vertrok ook Annemieke Schollaardt naar NPO Radio 2. NPO 3FM probeert de sinds eind 2015 fors dalende luistercijfers een halt toe te roepen en weer langzaam de weg omhoog in te zetten.

In juni 2018 kondigde Verschuuren aan te vertrekken en over te stappen naar het commerciële Qmusic.[3]

Per ingang van 3 september 2018 werd een nieuwe, tijdelijke programmering ingevoerd. Sander Hoogendoorn neemt de ochtendshow van Verschuuren over, Eva Koreman gaat 3voor12Radio presenteren en Frank van der Lende keert terug in de dagprogrammering tussen 18.00 en 21.00 uur van maandag t/m donderdag.

Op 15 oktober 2018 start het tweede deel van de nieuwe programmering. Michiel Veenstra verlaat na 13 jaar de zender voor een nieuw avontuur bij KINK. Zijn vertrek is reden voor de NPO om de tijdsloten onder handen te nemen. Voortaan is er één programma minder te horen in de dagprogrammering ten behoeve van de bezuinigingen. Dit betekent dat de ochtendshow van Sander Hoogendoorn, Sanders Vriendenteam een uurtje langer doorgaat. Jorien Renkema neemt het tijdslot van Michiel over, wat voortaan van 10:00 tot 13:00 wordt uitgezonden. De zendtijd gaat van NTR naar AVROTROS. Angelique Houtveen begint voortaan een uur eerder met haar middagprogramma.

Vanaf 1 april 2020 is er een nieuwe programmering te horen. Timur Perlin keerde na 3 jaar terug en kreeg een programma op maandag t/m donderdag tussen 12:00 en 14:00 en dj verliet de radiozender, wat tevens het einde betekende van haar programma Lieke. Ook wijzigde de zender hun slogan van Music Starts Here naar Laat je horen en kregen de radio studio's per 11 mei 2020 een opfrisbeurt naar de nieuwe huiskleuren en logo. Op 10 april 2020 werd bekend gemaakt dat Roosmarijn Reijmer per 1 mei 2020 terugkeert als muziekcoördinator en zo mede het muziekbeleid van NPO 3FM bepaalt[4][5]. Op 11 mei 2020 introduceerde NPO 3FM een nieuw logo. Het vorige logo werd op 27 maart 2017 geïntroduceerd en was slechts 3 jaar in gebruik. [6] [7]

Kenmerken

Omroepen

De omroepen die anno 2020 programma's maken op NPO 3FM zijn AVROTROS, BNNVARA, EO, Human, KRO-NCRV, NOS, NTR en de VPRO.

Programmering

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van programma's op NPO 3FM en Lijst van diskjockeys op NPO 3FM.

Op 1 april 2020 ging de nieuwe programmering in. Op doordeweekse dagen presenteert Sander Hoogendoorn de ochtendshow Sanders Vriendenteam van 6 tot 9 uur. Jorien Renkema vult de uren tot 12 uur met het programma . Timur Perlin presenteert de lunchshow van 12 tot 2. Tussen 14.00 en 16.00 uur is Herman Hofman de dj in het programma . Frank van der Lende en Eva Koreman hosten de middagshow van 4 tot 7 met hun programma . Mark van der Molen maakt het programma De Avonturen van Mark in de avond, op maandag schuift Rámon Verkoeijen daarbij aan. Tussen 21.00 en 0.00 wordt het programma 3VOOR12 Radio uitgezonden, gepresenteerd door . In de nacht is de presentatie in handen van (0.00 tot 2.00 uur, met ), wisselende talenten onder de naam 3FM Campus (02.00 tot 04.00 uur) en (04.00 tot 06.00 uur, met ).

Vrijdag is het programma enigszins aangepast. Tussen 12.00 en 14.00 uur presenteert Rob Janssen . Dezelfde dj zit op vrijdag tussen 19.00 en 22.00 uur achter de knoppen tijdens het programma Partij voor de Vrijdag. Luc Sarneel sluit de vrijdagavond af met .

Op zaterdag en zondag presenteert tussen 6.00 en 9.00 uur haar ochtendprogramma . Wijnand Speelman volgt daarop met . Op beide weekenddagen presenteert Rob Janssen tussen 12.00 en 14.00 uur Radio op 'n broodje. Op zaterdag wordt van 14 tot 16 uur de Mega Top 30 uitgezonden met dj Olivier Bakker, die ook op zondag dit tijdslot presenteert. Op beide dagen is Angelique Houtveen om 16.00 uur te horen met . Vanaf 19.00 uur zendt Vera Siemons haar programma uit. In de late avond zijn Eva Cleven met het programma (zaterdag) en Joram Kaat met het programma Kaat tot Laat (zondag) te horen. Een keer per maand is er op zondagavond een te horen. In de weekendnachten presenteert tussen 0.00 tot 2.00 uur het programma . Van vrijdag op zaterdag van 2.00 tot 4.00 is Olivier Bakker te horen met . Joost Schulte is ook tijdens de weekendnachten te horen, van 4.00 tot 6.00 met .

Op werkdagen tussen 6.30 en 23.00 uur wordt het laatste nieuws voorgelezen in NOS op 3, een kort bulletin van de NOS. Om 8.00, 17.00 en 18.00 uur is er een iets langere uitzending. In het weekend zijn er in de ochtend en middag nieuwsbulletins van NOS op 3. In 2002 ontving dit programma, toen nog onder de naam 3FM Nieuws en later NOS Headlines, een Marconi Award voor Beste Informatieve Radioprogramma. De uitzendingen worden per werkdag door drie verschillende presentatoren gepresenteerd: is de vaste nieuwslezer in de ochtend, Biem Buijs in de middag. Tijdens de ochtend- en middagshow is er ieder half uur een nieuwsbulletin. 's Nachts en in loze uren in het weekend wordt het algemene bulletin van het NOS Journaal doorgegeven, dat ook op de andere radiozenders van de publieke omroep wordt uitgezonden. De ANWB bracht tot 1 april 2020 dagelijks tussen 6.00 en 22.00 uur om het halve uur de laatste verkeersinformatie. Vanaf heden is dat alleen bij spookrijders en in een drukke spits.

Presentator Edwin Diergaarde was tot maart 2009 de station-voice van de zender. Na zijn vertrek bij de zender waren Eric Corton en Annemieke Schollaardt de zender-stemmen. De ingezongen jingles kwamen van , de zangeres van Stereo. Het ging hier om de jingles waarin de naam van de presentator hoog gezongen wordt. Nu wordt er geen gebruik meer gemaakt van zang in de jingles. Vanaf november 2016 waren en de zender-stemmen. Eind juni 2017 namen Sander Hoogendoorn en Eva Koreman deze rollen over.

Schijven

Zeezender Radio Veronica begon in november 1969 in Nederland met de Alarmschijf, waarmee nieuwe singles werden getipt waarvan men hoopte dat ze een hit zouden worden. In antwoord op deze schijf, begonnen alle omroepen van Hilversum 3 gezamenlijk een zogenaamde Troetelschijf. Op den duur had bijna iedere omroep een eigen tipschijf:

 • De AVRO begon op 5 april 1976 met de AVRO's Radio en TV-Tip.
 • De TROS had vanaf Hemelvaartsdag 1976 niet alleen de Europarade en de Polderpopparade, maar ook de TROS Paradeplaat.
 • Veronica zette vanaf vrijdag 28 mei 1976 de Alarmschijf in haar zendtijd voort, nadat de TROS de Tipparade en de Nederlandse Top 40 vanaf Hemelvaartsdag 1976 weer teruggaf aan Veronica, die vanaf 28 mei 1976 als Aspirant omroep startte in Hilversum.
 • De NCRV begon per 1977 met de die na een paar maanden hernoemd werd naar .
 • De KRO kon niet achterblijven en begon in 1978 de die door luisteraars op woensdagmiddag uit tien door de KRO dj's getipte suggesties verkozen werd, maar stopte daar in 1979 mee. Per zondag 7 oktober 1984 introduceerde het de die door luisteraars op zondagmiddag uit 10 door de KRO dj's getipte suggesties verkozen werd.
 • Frits Spits had in zijn De Avondspits de Steunplaat en in de Nationale Hitparade de .

De meeste van deze schijven zijn inmiddels verdwenen. De TROS Paradeplaat verhuisde per 5 oktober 1992 naar Radio 2, waar deze tot in mei 2008 werd gebruikt en wordt tegenwoordig door Sterren.nl gebruikt.

Na de invoering van de nieuwe horizontale programmering per maandag 5 oktober 1992, koos Radio 3 er aanvankelijk voor om vanaf zondag 4 oktober 1992 de Veronica Alarmschijf als gezamenlijke tipschijf van de week te kiezen en werd dan ook herdoopt naar Radio 3 Alarmschijf, die vanaf dan elke zondagmiddag op de nieuwe uitzenddag van de TROS werd bekend gemaakt in het nieuwe programma Somertijd. Dit was echter maar voor korte duur. Radio 3 koos er uiteindelijk eind januari 1993 voor om voortaan nog maar één hitlijst uit te zenden (de Mega Top 50) in plaats van de Nederlandse Top 40 en de Nationale Top 100 en werd er ook een nieuwe tipschijf ingevoerd per zondag 31 januari 1993: de Radio 3 Megahit.

De Alarmschijf was sinds april 1993 op Radio 538 te horen en is sinds 4 januari 2019 te horen op QMusic. Op 3FM wordt sinds 31 januari 1993 de Megahit als tipschijf gebruikt.

 • De bovengenoemde Troetelschijf verdween in 1978; alleen de VARA, KRO en NOS ondersteunden nog het keuzepanel erachter (waarvan de EO en VPRO altijd al afzagen). In 1993 herleefde het project de facto als 3FM Megahit.

Hitlijsten (singles)

De TROS nam per donderdag 3 oktober 1974 de Veronica Top 40 en Tipparade over onder de naam Nederlandse Top 40 en Tipparade, die het als A-omroep naar voorganger Hilversum 3 haalde. De TROS stopte daarmee toen Veronica die lijsten terugeiste per Hemelvaartsdag 27 mei 1976. De TROS startte toen de Europarade en de Polderpopparade. De Nationale Hitparade (tot 1978 nog met de Tip 30 onder zich) begon in juni 1974 bij de NOS en bleef daar tot eind november 1985. Vanaf donderdag 5 december 1985 zond de TROS de hitlijst uit tussen 14.00 en 18.00 uur op vanaf dan Radio 3. Later zond Veronica in samenwerking met de TROS vanaf zaterdag 1 januari 1994 tot en met 26 augustus 1995 de opvolger Mega Top 50 uit, toen de Nederlandse Top 40 naar Radio 538 verhuisd was. De TROS begon in juni 1978 de TROS Top 50 die eind november 1985 weer verdween. De AVRO begon in 1978 AVRO's Toppop Hitparade. Hiermee stopte de AVRO in 1980. Verscheidene dj's begonnen eigen lijstjes. De Adje Bouman Top Tien was een solo-voorkeurslijstje, maar de andere waren populariteitslijstjes, waarvan bij de meeste tevoren bepaald werd uit welke platen een keuze gemaakt kon worden.

Per 5 december 1985 nam de TROS de Nationale Hitparade over, de hitparade die de zender al sinds 1969 onder diverse namen heeft gebracht. Naderhand werd de naam nog tweemaal veranderd naar Nationale Hitparade Top 100 (1987) en Nationale Top 100 (1989). Van 16 maart 1987 tot 30 september 1991 werd de Toppop 20 door de AVRO op de maandagmiddag tussen 16:00 en 18:00 uitgezonden op Radio 3 en ook op televisie. Vanaf medio 1997 brachten de VARA en de TROS op vrijdagmiddag de Interactieve Cyber Top 50, waarbij luisteraars via postkaarten, per telefoon en later ook via internet op hun favoriete plaat konden stemmen. Vanaf januari 1998 werd dit programma door de TROS en BNN op de zondagmiddag uitgezonden. Edwin Diergaarde, Daniël Dekker en Corné Klijn hebben deze interactieve hitlijst gepresenteerd.

Bij de horizontalisering van de zender verdween per 18 december 1993 de Nederlandse Top 40 om meer eenheid in de zender te krijgen. De Nationale Top 100 werd op 7 februari 1993 hernoemd van Top 50 naar Mega Top 50. Vanaf 4 januari 1997 werd de lijst uitgebreid en heette vanaf toen de Mega Top 100. Vanaf januari 2003 werden alleen nog de bovenste 50 van de lijst uitgezonden en heette de lijst weer Mega Top 50.

Vanaf 1 mei 2004 werd op verzoek van de zender een nieuwe hitlijst samengesteld op basis van airplay op NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, FunX, Kink FM, Radio 538, Radio Veronica, QMusic, Radio 10, 100 %NL, de muziek tv zender MTV en verkoop onder de naam 3FM Mega Top 50. De bestaande Mega Top 100 moest genoegen nemen met de naam B2B Top 100 ofwel Single Top 100.

Tegenwoordig bestaan (afgezien van enkele themalijsten) alleen nog de Mega Top 30 (elke zaterdagmiddag) en de Freak 11.

Begin 2010 (van 23 tot 29 januari) is de Zeroes Top 1000 samengesteld door de luisteraars van 3FM. De lijst wordt uitgezonden tussen 9.00 uur 's ochtends en 22.00 uur 's avonds. Alle reguliere programma's staan tussen deze tijd in het teken van het uitzenden van deze lijst.[8]

De lijst wordt geleid door Coldplay met 22 notaties, waaronder de nummers 1 en 2; de nummer 1 is het nummer Viva la vida, gevolgd door Clocks. De hoogst genoteerde nationale artiest is de band Krezip genoteerd op nummer 3 met het nummer I Would Stay. Ook de 3FM Serious Request 2009 anthem van Ryan Shaw heeft met nummer 235 een hoge notatie, aangezien dit nummer pas in de laatste weken van 2009 is uitgebracht.[9]

Sindsdien wordt jaarlijks de Zeroes Request Top 100 samengesteld en uitgezonden. Hieronder in de tabel staat weergeven welke hits op nummer 1 stonden in het betreffende jaar.

Jaar Nummer 1 in de Zeroes Request Top 100
2010 ColdplayViva la vida
2011 Kings of LeonSex on Fire
2012 Kings of Leon – Sex on Fire
2013 Foo FightersThe Pretender
2014 Coldplay – Fix You
2015 Foo Fighters – The Pretender

Ook wordt elk jaar gestemd voor de 3voor12 Song van het Jaar.

Jaar De 3voor12 Song van het Jaar
1985 The Jesus and Mary Chain
1986 Elvis CostelloI Want You
1987 R.E.M.The One I Love
1988 Pixies
1989 Pixies – Monkey Gone to Heaven
1990 Living ColourLove Rears Its Ugly Head
1991 NirvanaSmells Like Teen Spirit
1992 Pearl JamAlive
1993 The Smashing PumpkinsDisarm
1994 dEUSSuds & Soda
1995 The Smashing Pumpkins – Bullet with Butterfly Wings
1996 RadioheadStreet Spirit (Fade Out)
1997 Radiohead – Paranoid Android
1998 Osdorp Posse
1999 Red Hot Chili PeppersScar Tissue
2000 KrezipI Would Stay
2001 JohanTumble and Fall
2002 Queens of the Stone AgeNo One Knows
2003 The White StripesSeven Nation Army
2004 Franz FerdinandTake Me Out
2005 Kaiser ChiefsOh My God
2006 The RaconteursSteady, As She Goes
2007 EditorsSmokers Outside the Hospital Doors
2008 Kings of LeonSex on Fire
2009 KytemanSorry
2010 Mumford & SonsThe Cave
2011 GotyeSomebody That I Used to Know
2012 Ben HowardKeep Your Head Up
2013 Daft PunkGet Lucky
2014 DotanHome
2015 Tame ImpalaLet It Happen
2016 De Staat
2017 Arcade FireEverything Now
2018 Kensington -
2019 MEROL -

Studio's

Bij de start van Hilversum 3 was de presentatie en techniek nog gescheiden. De presentator/dj zat in een spreekcel, en de platen en jingles werden ingestart door een technicus. Op 9 september 1971 werd in de RAI in Amsterdam bij de opening van de Firato de allereerste "self supporting" diskjockeytafel van Hilversum 3 in gebruik genomen. De uitzendingen van Hilversum 3 waren toen nog in mono. Herman Stok was de eerste die een uitzending verzorgde met de nieuwe monotafel. Op 3 september 1975 werd in het Muziekpaviljoen tijdens het prime time-programma Joost mag niet eten officieel de Hilversum 3 stereo-tafel in gebruik genomen. Vanaf dat moment zond Hilversum 3 in stereo uit.

In augustus 1976 stuntte Felix Meurders in een nachtprogramma door met hulp van radiotechnici de uitzendingen via de middengolf en FM te ontkoppelen: op de middengolf draaide van Canned Heat, op de FM-frequenties de coverversie Let's Stick Together van Bryan Ferry. Pas in 1978 besloot het Commissariaat voor de Media dat de NOS niet meer alle uitzendingen op middengolf én FM hoefde te doen.

Op woensdag 14 oktober 1987 werd door Frits Spits tijdens zijn programma De Avondspits het Radio 3 Centrum op het Media Park in Hilversum officieel geopend. Op vrijdag 6 augustus 1999 was DJ Corne Klijn met zijn programma Kort en Klijn de laatste die uitzond vanuit het oude Radio 3 Centrum. De zender verhuisde die dag naar een nieuwe studio, die werd gebouwd op dezelfde plek waar vanaf september 1975 de eerste stereostudio was gevestigd die tot 13 oktober 1987 in gebruik was. Deze studio was een tussenfase waarin gebruik werd gemaakt van deels analoge apparatuur zoals bandrecorders en draaitafels en deels digitaal. Zo ging 3FM definitief over op het automatiseringssysteem Dalet. Ook werd in deze studio aandacht gegeven aan live-optredens van bands. Vanwege ruimtegebrek moesten deze plaats vinden in dezelfde ruimte als waar de dj presenteert.

Uit kostenbesparing, en vanwege de wens van de NPO om de studio's in eigen beheer te hebben, werd besloten om te verhuizen naar de overkant van het Mediapark. 3FM zond vanaf 19 januari 2004 uit vanaf de derde etage van de Peperbus op het Mediapark. Deze nieuwe studio bevatte betere faciliteiten voor de dj's en er was meer ruimte voor live-acts (de "3FM-gang"). Het wekelijkse programma That's Live werd, ondanks de ruimte, gemaakt in de BNN-bar. Vanaf 29 december 2010 om 06.00 zond 3FM uit vanuit de eerste etage van de Peperbus. Barend van Deelen stopte de uitzending op de derde etage waarna Michiel Veenstra het stokje overnam op de eerste etage. Domien Verschuuren had een dag van tevoren tussen 09.00 en 12.00 uur al een uitzending gemaakt vanaf de eerste etage om de studio te testen. De nieuwe studio van 3FM heeft modernere apparatuur en een afgesloten ruimte waar artiesten kunnen optreden. Na de verhuizing diende de derde etage eerst als back-up voor alle publieke radiozenders, om op 13 december 2011 door het inmiddels opgeheven Radio 6 in gebruik genomen te worden. Per 24 oktober 2019 zijn alle publieke radiozenders gehuisvest op één plek op het Mediapark in Hilversum. NPO Radio 1, 2, 4 en 5 in het nieuwe en NPO 3FM in de ernaast gelegen Peperbus.

Evenementen

Het Glazen Huis was van 2004 tot en met 2017 de essentie van Serious Request. Sinds 2018 kent het evenement een nieuwe invulling zonder Glazen Huis.

3FM Serious Request

1rightarrow blue.svg Zie 3FM Serious Request voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

3FM Serious Request is een liefdadigheidsactie waarbij geld wordt ingezameld voor projecten van het Het Nederlandse Rode Kruis. De actie wordt sinds 2004 gehouden, steeds in de week voor Kerstmis. Jarenlang had de actie de vorm van een glazen huis, waarin enkele dj's dagenlang werden opgesloten en al vastend verzoeknummers voor luisteraars draaien, in ruil voor een donatie. Vanaf 2018 is er een vernieuwde opzet, waarbij dj's te voet door het land trekken om verslag te doen van acties voor het goede doel.

Jaar Doel en motto Deejays Plaats Opbrengst[10]
2004 Darfur, Soedan
"Jouw druppel op een gloeiende plaat"
Giel Beelen
Wouter van der Goes
Claudia de Breij
Utrecht € 915.955
2005 Kindsoldaten in Congo
"Red een kind in Congo"
Giel Beelen
Wouter van der Goes
Gerard Ekdom
Utrecht € 2.203.549
2006 Landmijnen
"30 miljoen landmijnen, daar kun je niet omheen"
Giel Beelen
Gerard Ekdom
Sander Lantinga
Utrecht € 2.648.495
2007 Schoon drinkwater
"De wereld schreeuwt om drinkwater!"
Gerard Ekdom
Michiel Veenstra
Rob Stenders
Den Haag € 5.249.466
2008 Hulp aan vluchtelingen
"Een vluchteling is nergens zonder jouw hulp"
Giel Beelen
Coen Swijnenberg
Paul Rabbering
Breda € 5.637.937
2009 Malaria
"Stop malaria, play the music"
Gerard Ekdom
Giel Beelen
Annemieke Schollaardt
Groningen € 7.113.447
2010 Stille slachtoffers van aids
"Aids nam hun ouders weg, geef ze hun toekomst terug"
Gerard Ekdom
Giel Beelen
Coen Swijnenberg
Eindhoven € 7.471.000
[11]
2011 Moeders in oorlogsgebieden
"This one's for mama"
Gerard Ekdom
Timur Perlin
Coen Swijnenberg
Leiden € 8.621.004
2012 Terugdringen van babysterfte
"Let's hear it for the babies"
Gerard Ekdom
Giel Beelen
Michiel Veenstra
Enschede € 12.251.667
2013 Kindersterfte door diarree
"Let's clean this shit up"
Paul Rabbering
Giel Beelen
Coen Swijnenberg
Leeuwarden € 12.302.747
2014 Slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden
"Hands off our girls"
Gerard Ekdom
Domien Verschuuren
Coen Swijnenberg
Haarlem € 12.000.438
[12]
2015 Kinderen en jongeren in oorlogsgebieden
"Keep them going"
Giel Beelen
Domien Verschuuren
Paul Rabbering
Heerlen € 8.671.288
[13]
2016 Longontsteking
"Laat ze niet stikken"
Domien Verschuuren
Frank van der Lende
Breda € 9.257.000
[14]
2017 Verscheurde families
"Breng ze weer samen"
Domien Verschuuren
Angelique Houtveen
Sander Hoogendoorn
Apeldoorn € 5.026.144
[15]
2018 Drie doelen rond het redden van levens[noot 1]
"Red levens: join The Lifeline"
Sander Hoogendoorn
Eva Koreman
Jorien Renkema
Rob Janssen
Mark van der Molen
Rámon Verkoeijen
Utrecht
Rondreizend
€ 1.308.889
[16]
2019 Mensenhandel Sander Hoogendoorn
Herman Hofman
Frank van der Lende
Eva Koreman
Mark van der Molen
Jorien Renkema
Groningen
Rondreizend
€ 1.418.513
2020 Coronavirus (COVID-19) Sander Hoogendoorn
Timur Perlin
Jorien Renkema
Frank van der Lende
Eva Koreman
Hilversum
€ 307.392[17]

3FM Awards

1rightarrow blue.svg Zie 3FM Awards voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

3FM reikt sinds 2005 elk jaar in april de 3FM Awards van de Nederlandse pop uit. Deze zijn voor Nederlandse artiesten. Wie de prijzen krijgen, wordt bepaald door de luisteraars. Een uitzondering hierop vormt de Schaal van Rigter. Deze prijs – vernoemd naar de in 2004 overleden presentator Wim Rigter – wordt uitgereikt aan de artiest wiens single het voorafgaande jaar het meest op de zender te horen is geweest.

3FM Exclusive

3FM Exclusive is een door 3FM georganiseerd exclusief optreden van een grote nationale of internationale artiest op een bijzondere locatie in Nederland. Luisteraars kunnen door middel van het 3FM Ticketalarm kaarten winnen voor een optreden. Ook vinden er op de social media kanalen van 3FM winacties plaats.

Artiest Locatie Datum Opmerking
Editors Nationaal Militair Museum 8 maart 2018
Jett Rebel Posthoornkerk 1 november 2018
Nothing But Thieves NDSM Loods 16 november 2018 Thema was ontbijtconcert
De Staat Tent op een weiland 16 november 2018 Locatie werd geheim gehouden
Billie Eilish Metaal Kathedraal 23 februari 2019
Mumford & Sons Theater Tuschinski 9 mei 2019
Yungblud Slot Zeist 26 oktober 2019
Kensington Hellendoorn 19 november 2019 Optreden vond plaats in een kas

Een geplande 3FM exclusive van Loyle Carner op 25 november 2019 ging niet door omdat de artiest ziek was.[18]

Zie ook

Externe link